Yüzde 25'lik zammı beğenmeyen ev sahibi kabusları oldu! Kiracının su saatini sökmek, elektriğini kesmek suç mu?

Kiralık ev fiyatlarına yapılan fahiş zamlar sonrasında hükümet yeni bir yasal düzenleme yapmış ve konutlarda yasal zam sınırı yüzde 25 olarak belirlenmişti. Ancak zammı beğenmeyen ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelmeye devam ediyor.
Yüzde 25'lik zammı beğenmeyen ev sahibi kabusları oldu! Kiracının su saatini sökmek, elektriğini kesmek suç mu?

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş tüm hızıyla devam ederken kira artış oranı hesaplaması değiştirilmişti. Kiralarda yaşanan yükselişin ardından hükümet devam eden kira sözleşmelerinde yasal zam sınırını 2023 yılının Temmuz ayına kadar yüzde 25 ile sınırlandırmıştı. Alınan karar kiracıları sevindirse de ev sahiplerinin tepkisine neden oldu.

Bazı ev sahipleri çift kira kontratı imzalatarak kiracılarına fahiş zam yapmaya devam ederken yüksek zammı kabul etmeyen kiracılar ise zorla tahliye edilmeye çalışılıyor. Özelliklede kiracının su sayacını sökmek ve elektriğini kesmek ev sahiplerinin en çok kullandığı yöntemler arasında yer alıyor. Bu olaylardan biride Bahçelievler'de yaşandı.

EV SAHİBİ ELEKTRİK - SU SAYACINI SÖKEBİLİR Mİ?

İddialara göre kelebek hastası olan çocuğu ile beraber yaşayan kadın ev kirasına yüzde 25 zam yaparak ev sahibine ödedi. Ancak ev sahibi yüzde 50 z istediğini belirterek 3 bin liralık kirayı beğenmeyerek 3.750 TL talep etti.

Genç kadının bunu kabul etmemesi üzerine taraflar arasında anlaşmazlık yaşanırken iddialara göre ev sahibi kiracısının elk ve su sayacını söktü. Borcu olmadığını kanıtlayan kiracının sayacı gelen ekipler tarafından tekrar bağlandı. Yani kiracının kendi üzerine olan elektrik ve su sayacını sökmenin imkanı bulunmazken yasal olarak bu sayaç yeniden bağlanıyor. 

Yüzde 25'lik zammı beğenmeyen ev sahibi kabusları oldu! Kiracının su saatini sökmek, elektriğini kesmek suç mu?

EV SAHİPLERİNE KARŞI NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Ancak ev sahibi yeniden sayaçları söktü ve iddiaya göre sayaca bakmaya gelen genç kadını darp etti. Ev sahibinin şikayet eden kadın çocuğunun kelebek hastası olduğunu belirterek, ev sahiplerinin elektrik ve su sayaçlarını kestiğini söyledi. Ev sahibi mağduru olan kadın "24 saat hem susuz hem de elektriksiz kaldım. Oğlum elektriksiz nefes alamıyor. Çare olarak geceyi geçirmek için terasa çıkardım. Sularımızı dışarıdan almak zorunda kaldım. Geceyi orada geçirdik. Sabah uyandım karıncalar dolmuş yaralarına. Bize karışmasın, biz yüzde 25 zammımızı yapıyoruz" diyerek devletin bu duruma bir dur demesini istedi. 

Bu tip durumlarla karşılaşan kiracıların ilgili kuruma başvuru yaparak sökülen su ve elektrik sayaçlarını yeniden bağlatabilecekleri belirtildi. Kira sözleşmesi ve DASK 'ı olan kiracılar ise aboneliği kendi üstlerine alabiliyorlar.