Zilyetlik nedir, ne amaçla kullanılır?

Emlakçılık sektöründe sık sık kullanılan zilyetlik kavramının ne olduğu ve ne amaç ile kullanıldığı merak konusu oldu.
Zilyetlik nedir, ne amaçla kullanılır?

Konut sahipleri tarafından son dönemde sık sık gündeme gelen zilyetlik kavramı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından emlak sektöründe kullanılan terim için tanımlama yapıldı.

ZİLLETLİK NEDİR, NE İÇİN KULLANILIR?

Zilliyet olarak da bilinen bu terim emlak sektöründe kullanılmaktadır. Tanım olarak bakıldığı zaman bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini açıklamada kullanılan bu terimde bir yapının taşınır ya da taşınmaz olması aranmamaktadır. Bununla birlikte mülk sahibinin bu malı kullanım durumuna da bakılmadan o mal üzerinde nasıl bir hakimiyete sahip olduğu bu terim ile açıklanabilmektedir. Bu mal bir arsa olabildiği gibi gayrimenkul de olabilmektedir.

Zilliyet tapusu ile birlikte o malda kimin hakkının bulunduğu kolay bir şekilde tanımlanabilirken hukuki açıdan ise tanımlama farklı yapılmaktadır. Yani hukuk tanımına göre mülk sahibi olan kişi, söz konusu mala hakim olan kişi olarak bilinir. Örnek olarak ev sahibi, içinde kiracı olmayan evini herhangi bir kişiye kiralayana dek o evin zilyeti olma hakkına sahip olarak görülmektedir.

Kiracının değişmesi durumunda zilletlik durumu başka birine geçebildiği ifade edilir. Bu hakkın nasıl elde edilebildiği konusunda yapılan açıklamalara göre aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla kazanılabildiği ifade edilmiştir.