1 Ocak 2023 tarihinde markete gidecekler dikkat 25 kuruşluk paralı poşet için yüzde 400 zam talep edildi!

Çevrenin korunması ve plastik poşet kullanım miktarını düşürmek için hayata geçirilen paralı poşet uygulaması ile market poşeti 25 kuruşa satılmaya başlandı. 2023 yılının zam rekortmeni yüzde 400 oranındaki rekor zam ile naylon poşet mi olacak?
1 Ocak 2023 tarihinde markete gidecekler dikkat 25 kuruşluk paralı poşet için yüzde 400 zam talep edildi!

AK Parti tarafından sıfır atık kampanyası kapsamında plastik atık miktarının düşürülmesi adına paralı poşet uygulamasına geçilmişti. 2019 senesinde uygulamaya alınan paralı poşet uygulaması büyük tepki çekmesine rağmen açıklanan rakamlar ile kişi başına düşen plastik atık miktarını düşürmesi ile oldukça başarılı sonuçlar doğurmuştu. 

Paralı market poşeti uygulaması ilk olarak 2019 senesinde uygulamaya alınırken o tarihte poşetin fiyatı 25 kuruş olarak uygulanmaya başlanmıştı. 2020, 2021 ve 2022 senesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkisini kullanarak market poşetine zam yapılmasını engelleyerek fiyatını 25 kuruşta sabit tutmuştu. Gözler 2023 senesine çevrilirken yeni açıklama geldi. 

PARALI POŞETE 2023 OCAK ZAMMI VAR MI, ZAM GELECEK Mİ?

Market poşeti için her sene olduğu gibi bu sene de yılbaşı öncesi zam tartışmaları başladı. Market poşetinin fiyatının 2023 senesinde en az 75 kuruş olacağı iddiaları gündeme taşınırken konu hakkında Türkiye Perakendeciler Federasyonu ilk resmi adımı attı ve zam talebinde bulundu. Federasyon tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na resmi başvuru yapıldığı belirtildi. 

Market poşetine gelecek olan zam sonrası yeni rakam 75 kuruş olarak gündeme gelirken Türkiye Perakendeciler Federasyonu ise rakamı yükselterek 1 liraya çıkardı. Söz konusu zammın gelmesi durumunda rakam yüzde 400 artış ile 75 kuruş zamlanacak ve 4 katına çıkacak. Yükselen enflasyona rağmen son 3 senedir fiyatı değişmeyen ve zam görmeyen tek ürün olarak market poşeti dillendiriliyordu. 

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün yaptığı açıklaması ile poşette üretim maliyetinin poşetin kalitesine gör1 liraya kadar yükseldiğini belirterek market poşeti fiyatının 1 TL ya da en az 75 kuruş olmasını talep etti.