1999 ve 2008 sonrası işe girenler dikkat! 5 yıl erken emeklilik düzenlemesi!

Emeklilik sisteminde yapılması planlanan düzenlemelerle bazı sigortalılara erken emeklilik kapısı aralanacak. Kimler hangi koşullarda erken emekli olabilecekler? Erken emekli olacakların emekli maaşları düşecek mi?
1999 ve 2008 sonrası işe girenler dikkat! 5 yıl erken emeklilik düzenlemesi!

Emeklilik sistemi Türkiye’de üzerinde en çok oynanan sitem olarak biliniyor. SGK yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle yıllar içerisinde emeklilik şartları da değişti. Bu şartların değişmesi bazen sigortalılara avantaj sağlarken bazen de zarar görmelerine neden olabiliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan kronikleşmiş sorunlara EYT düzenlemesi ile neşter vuruldu ama aksaklıklar bununla çözülmedi.

STAJ VE ÇIKARLIK SORUNU SÜRÜYOR!

Emeklilik sisteminde üzerinde en çok anlaşmazlık yaşanan konu staj ve çıraklıkta geçen sürenin sigortadan sayılması hususunda oluyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin bu konuya çok net şekilde karşı çıkarken staj ve çıraklık sürelerinin emeklilikte sayılamayacağını ifade ediyor. Bu durumda olanlar ise kendilerine yönelik bir düzenleme bekliyorlar. AK Parti’den ucu açık staj ve çıraklık süreleri ile alakalı açıklamalar yapılsa da henüz net bir açıklama yapılmış değil.

BAĞKUR’LULARA ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde asıl çalışma gerçekleştirdiği konu Bağkur’lularıun durumu olduğu biliniyor. Bağkur’lu erkekler normalde 9000 prim günü ile emekli oluyorlar. Ancak 9000 prim gününü toplamak hiç de kolay değil. SSK’lılar 7200 prim günü ile emekli olabilirken Bağkur’lulardan 5 yıl daha fazladan çalışıp prim toplamalarını istemek adaletsizlik olarak değerlendiriliyor. Bunun için de Çalışma Bakanlığı prim eşitleme planını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Prim eşitleme tüm Bağkur’luları kapsamayacak. Daha çok küçük esnafın faydalanacağı şekilde uygulanacak. 10 ve daha az sayıda çalışanı olan işletmelerin sahiplerine 9000 gün ile değil 7200 prim günü ile emeklilik imkanı sağlanacak. Bu da net bir şekilde 5 yıl daha az çalışarak emekli olma hakkı elde etme anlamına geliyor. Bağkur’luların buradaki kazancı 1800 prim günü oluyor.

EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞER Mİ?

Bağkur için 9000 prim günü yerine 7200 prim günü ile emekli olunması durumunda emekli maaşına bu durumun yansımasının ne şekilde olabileceği de merak ediliyor. SGK sisteminde daha uzun süreli prim ödeyenin daha fazla emekli maaşı alması gibi bir sistem uygulanmıyor. Bundan dolayı 7200 gün ile veya 9000 gün ile emekli olmanın emekli maaşına herhangi bir etkisi olmayacaktır. Primlerin yüksekten yatırılması durumunda 7200 prim günü ile bile daha yüksek tutarlarda emekli maaşı alınabilir.