2.500 TL vatandaşlık maaşı! Kimlere, nasıl verilecek?

AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan vatandaşlık maaşı büyük bir merak uyandırdı. Vatandaşlık maaşı kimlere, nasıl verilecek? Aile Bakanı Derya Yanık vatandaşlık maaşı hakkında açıklamalarda bulundu.
2.500 TL vatandaşlık maaşı! Kimlere, nasıl verilecek?

Türkiye gelecek hafta sonu seçime giderken siyasi partiler de vaatlerini açıklamaya devam ediyorlar. AK Parti tarafından açıklanan vatandaşlık maaşı da büyük bir ilgi gördü. Vatandaşlık maaşının kimlere ödeneceğini merak eden vatandaşlar bunun yanıtını merak etmeye başladılar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık vatandaşlık maaşı hakkında açıklamalarda bulunarak bazı ayrıntıları kamuoyu ile paylaştı.

VATANDAŞLIK MAAŞI ALACAKLAR NASIL TESPİT EDİLECEK?

Vatandaşlık maaşı için kriterler belirlediklerini söyleyen Bakan Derya Yanık, “Aile Bakanlığı’nın sisteminde vatandaşlık maaşı için gerekli olan kriterlerin önemli bir kısmı zaten bulunuyor. 28 kurum ve kuruluşun verileri sistemimize entegre edilmiş durumda. Bir vatandaşımız sosyal yardımlardan yararlanmak istediğini bize bildirdiğinde biz onun gelir durumunu ölçüp karar verebiliyoruz. Eğer farklı durumları tespit etmemiz gerekiyorsa ev ziyaretleri yapıyoruz. Teknik olarak vatandaşlık maaşı için hızlı bir tespit yapacağız.” dedi.

İHTİYAÇ SAHİBİ HERKES ALABİLECEK!

Vatandaşlık maaşının farklı bir uygulama olacağını söyleyen Bakan Derya Yanık, “vatandaşlık maaşı ile beraber imkanı olmayan vatandaşlarımıza nakit destek sağlayacağız. Bizim sosyal yardımlarımız hane odaklı veriliyor. Vatandaşlık maaşı hane odaklı olmayacak. Aynı aileden birkaç kişi aynı anda vatandaşlık maaşı alabilecekler. Gelirleri asgari ücretin altında kalan haneler olabilir. Biz sağlayacağımız vatandaşlık maaşı ile onların gelirlerini asgari ücretin üzerine çıkaracağız. İhtiyaç sahibi olup da vatandaşlık maaşı almayacak kimse kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

NE KADAR OLACAK?

Vatandaşlık maaşının ne kadar olacağı da merak ediliyor. Aile Bakanı Derya Yanık bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak kulislerde vatandaşlık maaşının ne kadar olacağına dair bilgiler yer almaya başladı. Buna göre vatandaşlık maaşı almaya hak kazananlara devlet tarafından aylık 2.500 TL ödeme yapılacak. Vatandaşlık maaşının ana hedefi ise bu maaşı alacak olan vatandaşların sayısını refah seviyesini yükseltecek politikalarla azaltmak olacak. Bu maaşı alanlar işe yerleşmede avantajlı olacaklar. Bu kişileri işe alacak olan işverenlere ek olarak prim destekleri verilecek.