4 yıl erken emekli olacaksınız! SGK açıkladı, o çalışanlara hak verildi!

SGK tarafından bazı çalışanlara erken emeklilik imkanı sağlanıyor. SGK mevzuatında yer alan bir ayrıntıyı kullanan çalışanlar şartların uyması durumunda emeklilik yaşlarını düşürebiliyorlar.
4 yıl erken emekli olacaksınız! SGK açıkladı, o çalışanlara hak verildi!

Türkiye'de uygulanan emeklilik sitemi çalışanların emekli olabilmeleri için 58-60 yaşını beklemelerini öngörüyor. EYT'liler yapılacak olan yasal değişiklikle beraber ellerinden alınan emeklilik haklarına belirli koşullarda yeniden kavuşacaklar ve yaş şartı olmaksızın emekli olabilecekler. Ancak EYT'li olmayan yani 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için erken yaşta emeklilik normal koşullarda imkanlar dahilinde bulunmuyor. 

ERKEN EMEKLİLİK İMKANI VERİLMİYOR

SGK mevzuatında SSK'lı bir çalışanın erken emeklilik imkanı pek olabilen bir seçenek değil. EYT'li olmayanlar 7200 prim günü ile emekli olabilecekler. Bu da uzun yıllar çalışmayı gerektiriyor. Ayrıca yıldan yıla yükselen bir yaş şartı da bulunuyor. 2035 yılından sonra emekli olacak vatandaşlar 60 yaşında dahi emekli olma imkanı bulamayacaklar. O çalışanların 65 yaşını doldurmaları gerekecek. Ancak çok sınırlı sayıda çalışanı ilgilendirse de SGK sisteminde bazı çalışanların emeklilik yaşları düşebiliyor. 

ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI!

SGK'nın emeklilik sisteminde anneler için pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Engelli çocuğu olan annelere emeklilik konusunda çok kapsamlı imkanlar veriliyor. Bu imkanları koşullara göre kullanan çalışan anneler hem prim gün sayısında hem de emeklilik yaşında avantaj elde edebiliyorlar. Fazladan prim gün sayısı verilen engelli çocuğu olan çalışan anneler aynı zamanda özel bir koşulla emeklilik yaş haddinden de düşüş yaptırabiliyor. 

PRİMLER YÜZDE 25 ARTIYOR!

Engelli çocuğu olan anneler için hem çocuklarının bakımı hem de çalışma hayatı oldukça sorunlu olabiliyor. Bunu bir arada sürdüren çalışan annelere SGK tarafından prim avantajı sağlanıyor. Emeklilik hesabı yapılırken bu çalışanların prim gün sayıları yüzde 25 oranında arttırılıyor. 6000 prim günü olan bir çalışan anne bu koşulu sağlaması ile prim gün sayısı yüzde 25 yükseltilerek prim gün sayısı 7500 oluyor. Emeklilik hesaplaması da bu prim gün sayısı ile yapılıyor. Yani emekli olabilmek için istenen prim gün sayısı çok daha erken yıllarda sağlanabiliyor. 

EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜYOR

Yine SGK tarafından verilen bir hak ile eğer çalışan annenin engelli çocuğu bir başkasının bakımına muhtaç ise o zaman emeklilik yaşında da özel bir imkan sağlanıyor. Engelli çocuğu olduğu için bu çalışan annenin prim gün sayısı yüzde 25 arttırılıyor. Buna ek olarak da artırım yapılan süre kadar emeklilik yaş haddinden düşüş yapılıyor. Yani 6000 prim günü olan bir çalışan anne yüzde 25 prim günü eklemesi ile 1500 prim günü hakkı elde ediyor. İşte bu 1500 prim günü aynı zamanda emeklilik yaşından düşülüyor. Yaklaşık 4-5 yıl erken emeklilik bu şekilde elde edilebiliyor.