6 milyon emekliye ek zam! Hesaplama yapıldı, maaşlar kaç TL yükselecek?

Emekli maaşlarına ek zam geleceğinin açıklanmasının ardından maaş hesapları yapılmaya başlandı. Emekli maaşlarına Temmuz ayında ne kadar zam yapılacak? Hangi emekliler ek zam alacaklar?
6 milyon emekliye ek zam! Hesaplama yapıldı, maaşlar kaç TL yükselecek?

Emekli maaş zamları iler alakalı olarak önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı son açıklamalar heyecan yarattı. Buna göre kısa bir süre önce en düşük emekli maaşı 7.500 TL'ye yükseltilmişti. Bu imkandan da 9 milyon emekli vatandaş yararlanmış ve maaşları 7.500 TL'ye tamamlanmıştı. Bu zam ile en düşük emekli maaşı alanların aylıkları 5.500 TL'den 7.500 TL'ye kadar yükselmişti. 7.500 TL altında olan tüm maaşlar da bu rakama tamamlanmıştı. 

6 MİLYON EMEKLİYE REFAH PAYI ZAMMI!

En düşük emekli maaşının 7.500 TL'ye yükselmesi ile beraber 9 milyon emeklinin maaşı artarken 6 milyon emeklinin maaşında herhangi bir artış yapılmadı. Böylece emekli maaşları arasındaki fark kapanarak büyük bir dengesizlik ortaya çıktı. Kamuoyunda çok eleştirilen bu durum yüksek prim ödeyenlerin mağdur olduğu şeklinde eleştirilmişti. Bu duruma müdahale edileceği bizzat Bakan Vedat Bilgin tarafından açıklandı. Buna göre Temmuz ayında tüm emekliler yasal olarak 6 ayda bir yapılan emekli maaş zammını alacaklar. Ancak 7.500 TL üzerinde maaşı olan emeklilerin maaşlarına Temmuz ayında ek olarak bir de refah payı zammı verilecek. Bu şekilde maaşlar arasında daralan fark yeniden açılacak ve yüksek prim ödemek yeniden anlamlı hale gelecek. 

EMEKLİLERİN TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emeklilerin Temmuz ayında alacakları maaş zammının ne olacağına dair henüz kesinleşen bir rakam yok. Emekli maaşları 2023 yılının 6 aylık enflasyon artışına göre zamlanacak. Ocak, Şubat ve Mart aylarının enflasyon rakamlarına göre şu anda yüzde 12,50 seviyesinde kesinleşmiş bir zam bulunuyor. Bunun üzerine 3 aylık daha enflasyon eklenecek. Tahminlere göre ise yüzde 20 oranında bir rakam ortaya çıkacak. 7.500 TL olan en düşük emekli maaşı bu zamla beraber 9.000 TL'ye yükselecek. Bu yüzde 20 olarak tahmin edilen zam tüm emekli maaşlarına uygulanacak. 

REFAH PAYI EK ZAM HESAPLAMASI

Maaşları 7.500 TL'nin üzerinde olan emeklilere verilecek olan refah payı zammı ile alakalı olarak oranlar da merak edilmeye başlandı. Bu oranın ne kadar olacağına dair zam kararının hangi kriterlerle alınacağı bilinmiyor. Ancak 5.500 TL'den 7.500 TL'ye yükselen zam dikkate alındığında ve maaş ortalamaları göz önünde bulundurulduğunda yüzde 10 civarında bir ek zam gündeme alınabilecek. Bu kapsamda şu anda 10.000 TL emekli maaşı olan bir emeklinin maaşına ek zam olarak 1.000 TL yansıtılabilecek.