700 bin kişilik maaş zamları için açıklama! Pazarlıklar kızıştı, yüzde 45 ısrarı!

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesine dair son dakika gelişmeleri merak edilirken Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yeni bir açıklama yaptı. Kamu işçilerinin maaş zamları belli oldu mu, maaşlara yüzde kaç zam yapılacak?
700 bin kişilik maaş zamları için açıklama! Pazarlıklar kızıştı, yüzde 45 ısrarı!

Türkiye’de 700 bin kamu işçisinin maaş zamları için pazarlıklar devam ediyor. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor. Bu görüşmelerde işvereni Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), işçileri ise Türk-İş ve Hak-İş temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı koordinasyonunda yapılan görüşmelerden henüz bir anlaşma çıkmadı.

KAMU İŞÇİLERİNE NE TEKLİF EDİLDİ?

TÜHİS tarafından kamu işçilerinin maaş zamlarına yönelik iki ayrı teklif yapıldı. Yapılan ilk teklifte kamu işçilerinin taban brüt maaşı 11.500 TL ve maş zammı da yüzde 30 olarak teklif edildi. Yapılan bu teklifi işçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş kabul etmediler. Bunun üzerine TÜHİS kamu işçileri için teklifini arttırdı. Yapılan ikinci ve son teklife göre kamu işçilerinin brüt taban maaşı için 12.000 TL ve maaş zammı olarak da yüzde 40 teklif edildi. Bu son teklif olurken işçi sendikaları bu teklifi de kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

İŞÇİLER NE KADAR MAAŞ ZAMMI İSTİYORLAR?

Kamu işçilerinin ne kadar maaş zammı istediklerine dair öneriyi Türk-İş ve Hak-İş açıkladı. Buna göre işçi sendikaları kamu işçilerinin taban maaşlarının 15.000 TL olarak belirlenmesini ve ardından maaşlara yüzde 45 oranında zam yapılmasını talep ettiler. Bu işçilerin ilk teklifi olurken sendikalar bu ilk teklifte ısrar etmeye devam ediyorlar.

TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN YENİ AÇIKLAMA

Kamu işçilerinin maaş pazarlığını yapan isimlerden birisi olan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir açıklama yaparak gelinen son durumu değerlendirdi. Maaş zammı pazarlıklarında çok net olduklarını söyleyen Ergün Atalay, “Biz asgari brüt maaşın 15.000 TL olmasını teklif ettik, onlar ise bunu 12.000 TL olarak belirlemek istiyorlar. Yine biz yüzde 45 maaş zammı istedik, onlar da yüzde 40 maaş zammı vermeyi önerdiler. Çok net söylüyorum. Eğer bizim arzu etmediğimiz bir rakamda ısrar ederlerse biz bu işin içerisinde olmayız. Seçimlerden önce bu toplu iş sözleşmesini yapmak istiyoruz. Bunu yaparken işçilerin de haklarının, kayıplarının göz önünde bulundurulması gerekir. Bizim önerimiz belli, alana kadar direteceğiz.” dedi.