81 ildeki trafiğe çıkan sürücüler dikkat! Ekipler denetime çıktı 10 bin 642 TL CEZASI VAR

Trafiğe çıkan her sürücünün uyması gereken kurallar bulunuyor. Belirlenen kurallara uymayan sürücüler için çeşitli yaptırımlar uygulanırken 81 ilde ekiplerin sıkı denetimleri de devam ediyor. Sürücülere rekor miktarda uygulanan cezalar da açıklandı.
81 ildeki trafiğe çıkan sürücüler dikkat! Ekipler denetime çıktı 10 bin 642 TL CEZASI VAR

Her ülkede olduğu gibi bu ülkede de trafik kurallar bulunuyor. Bu kurallar yaya, sürücü ve yolcular için hayati önem taşıyor. Söz konusu kurallara uyulması için uygulanan para cezalarının da caydırıcı olması hedefleniyor. Trafik akışının güvenliğinin yanı sıra çevre sağlığının da sağlanması için her araç belirli periyotlar dahilinde muayene ediliyor. Araç sahiplerinin muayene tarihlerini takip etmesi ve bu sürelerine dikkat etmesi gerekirken kurallara uymayanlara ise para cezası veriliyor.

Her otomobil için ödenen muayene ücreti farklılık gösteriyor. Araç muayenesinin gecikmesi durumunda sürücülerin ödemesi gereken ücrete bir de gecikme faizi ekleniyor. Araç muayenelerinde en önemli husus da egzoz emisyon ölçümü olarak karşımıza çıkıyor. Bu ölçümü yaptırmadan trafiğe çıkan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen sürücülere de para cezası kesiliyor.

KURALA UYMAYAN SÜRÜCÜLERE CEZA ÜSTÜNE CEZA

Ülkemizde araç muayeneleri TÜVTÜK aracılığı ile yapılırken egzoz emisyon ölçümü için geçerli belgeyi alan araç sürücülerinin TÜVTÜRK randevularını alarak bu merkeze gitmesi gerekiyor.

81-ildeki-trafige-cikan-suruculer-dikkat-ekipler-denetime-cikti-10-bin-642-tl-cezasi-v.jpg

2023 yılında araç muayene, muayene geciktirme ve muayenesiz araç kullanma ücretlerine yeniden değerleme oranına göre zam gelirken TÜVTÜRK'ün yaptığı araç muayenelerinin güncel ücretleri, muayene gecikme ücreti ve süresi içinde muayene yaptırmama ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası da bu doğrultuda artış gösterdi. TÜVTÜRK araç muayenesini yaptırmayanlar yüzde 5 oranında gecikme bedeli ile karşı karşıya kalırken sürücülerin toplamda ödeyeceği ceza miktarı da artış gösterdi.

screenshot-20.jpg

Otomobil kategorisindeki araçların TÜVTÜRK araç muayene ücreti 2023 yılında bin 130 lira olarak işlem görürken muayene süresi geciken her ay için yüzde 5 oranında artıyor. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü yaptırmadan trafiğe çıkan sürücülere 6 bin 275 TL tutarında para cezası kesiliyor. Bu ücretler toplandığında kurallara uymadan trafiğe çıkan sürücüler yüklü miktarda ödeme yapmak durumunda kalırken bunu bir örnekle açıklayacak olursak;

Son geçerlik tarihi 27 Kasım 2020 olan araç sahibi, 27 Kasım 2023 tarihinde muayeneye gidecek olursa muayene ücreti olan bin 149 lira 60 kuruşa ek olarak 3 bin 218 lira 88 kuruş gecikme bedeli ödeyecek ve toplamda 4 bin 367 lira para cezası ödemek durumunda kalıyor.

screenshot-19.jpg

Muayenesiz trafiğe çıkan sürücülere 951 TL para cezası kesilirken egzoz emisyon ölçümü de yaptırmamış olan sürücülere 6 bin 275 TL tutarında para cezası da ekleniyor. Bu durumda araç sahipleri araç muayenesini geciktirme, egzoz emisyon ölçümü yaptırmama ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmaktan toplamda 10 bin 642 lira cezalı ödeme yapmak durumunda kalıyor.

81-ildeki-trafige-cikan-suruculer-dikkat-ekipler-denetime-cikti-10-bin-642-tl-cezasi-va.jpg

Dolayısıyla araç sahiplerinin yapılan trafik denetimlerinde yüklü miktarda cezalarla karşılaşmaması için zamanında araç muayenesi, egzoz emisyon ölçümü yaptırması şartı bulunuyor. Öte yandan söz konusu fiyatlar 2024 yılında da yeniden değerleme oranı ile birlikte artış gösterecek.

Emlak365.com