ABD resesyona girdi! Teknik resesyon ne demek, dolar kuru ve altın fiyatları nasıl etkilenir, dolar düşer mi, altın yükselir mi?

Piyasaların dün FED faiz kararından sonra beklemiş oldukları kritik veri açıklandı. ABD ticaret bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ABD teknik resesyona girdi. Peki, teknik resesyon ne demek, teknik resesyona girerse ne olur, dolar kuru düşer mi, altın fiyatları nasıl etkilenir?

Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell tarafından dün gece yapılan açıklama ile piyasanın merakla beklediği Temmuz ayı faiz kararı açıklanmıştı. ABD Haziran enflasyon verisi yüzde 9,1 ile beklentilerin üzerine çıkarken FED'in 100 baz puan faiz artışı bile yapabileceği dillendirilmeye başlanmıştı. 

FED Başkanı Powell dün yaptığı açıklama ile politika faiz oranını 75 baz puan arttırırken toplantı sonrası yaptığı açıklama ile "gerektiğinde bundan çok daha fazla faiz arttırabiliriz" sözleri ile FED'in şahin duruşunu daha da perçinlemişti. Dün açıklanan faiz kararı sonrasında gözler bugün ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak olan büyüme verilerine çevrilmişti. 

SON DAKİKA: ABD EKONOMİSİ TEKNİK RESESYONA GİRDİ! 

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre ABD ekonomisi 2022 senesinin ikinci çeyrek dönemini kapsayan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 0,9 oranında daralma yaşadı. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 1.6 oranında küçülme yaşamıştı.

ABD resesyona girdi! Teknik resesyon ne demek, dolar kuru ve altın fiyatları nasıl etkilenir, dolar düşer mi, altın yükselir mi?

Amerikan ekonomisi ilk çeyrekte pandemi yılı olan 2020 senesinin ikinci çeyreğinden beri ilk kez daralma yaşayarak küresel piyasalarda büyük bir dalgalanma yaşanmasına neden olmuştu. Ekonomi 2021 senesinin son çeyreğinde ise baz etkisiyle yüzde 6,9’luk güçlü büyüme göstermişti. 

TEKNİK RESESYON NE DEMEK, ABD TEKNİK RESESYONA GİRERSE DOLAR VE ALTIN NE OLUR, AMERİKA RESESYONA GİRERSE TL NASIL ETKİLENİR?

Amerika tarafından açıklanan resmi veriler sonrasında teknik resesyon kesinleşti. Resesyon ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel GSYH’nin düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklama yaşanması durumunda ortaya çıkan ekonomik durum olarak nitelendiriliyor. 

ABD böylelikle teknik resesyona resmen girmiş olurken dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan Amerikalı dev banka Goldman Sachs yapmış olduğu değerlendirmesinde doların resesyon ile baskı altına girebileceğini ifade etmişti. Resesyon yaşayan ülkelerin para birimleri değer kaybederken doların beklendiği gibi düşüş yaşaması durumunda altının ise yükseleceği belirtiliyor. 

NOT: Haberde geçen bilgiler yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez, emlak365.com editörleri tarafından hazırlanan haber baz alınarak yatırım yapılamaz.