Aile sigortası geliyor! Devlet ailelere 3.500 TL yardım verecek!

Türkiye seçimlere hazırlanırken seçimleri kim kazanırsa kazansın Aile Sigortası uygulamasına geçilecek. Bu uygulama devreye alındığında aileler düzenli gelir garantisi altına alınacak ve dar gelirli vatandaşlara önemli imkanlar sağlanacak.
Aile sigortası geliyor! Devlet ailelere 3.500 TL yardım verecek!

Türkiye’de seçim heyecanı yaşanırken iktidara talip olanlar vatandaşları bazı vaatlerle ikna etmeye çalışıyorlar. Bu vaatlerin bazıları dikkat çekici olurken farklı isimlerde olsa da hem Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara aile sigortası taahhüdü bulunuyor.

2011 yılından itibaren Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Aile Destekleri Sigortası gündeme getiriliyor ve her aileye asgari ücret seviyesinde garanti gelir vadediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 2022 yılının ikinci yarısından itibaren Aile Sosyal Destek Sistemi’ni devreye sokmuştu. Bu program kapsamında vatandaşlara aylık 1.250 TL destek ödemesi halen daha yapılıyor. Seçimden sonra bu program Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi olarak geliştirilecek ve dar gelirli ailelere daha yüksek tutarlarda yardımlar yapılacak.

CUMHUR İTTİFAKI NE KADAR ÖDEME VADEDİYOR?

Türkiye’de aile sigortası modeline benzeyen bir sistem Türkiye Aile Destek Programı kapsamında 2022 yılı Temmuz ayından bu yana uygulanıyor. Ailelere çocuk sayısına bağlı olarak 850-1250 lira arasında ödeme yapılıyor. Bu kapsamda şu ana kadar 3,4 milyon haneye 26,1 milyar lira ödeme yapıldı.

Detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta duyurduğu AK Parti seçim beyannamesinde ise aile sigortasına benzer bir kavram olarak Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi taahhüt ediliyor. AK Parti beyannamesinde taahhüt edilen modele ilişkin şu ifadeler yer alıyor: “Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile uyumunu da gözeterek, hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına alan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemini hayata geçirerek Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasını başlatacağız. Bu sayede, hakkaniyete uygun şekilde, gelirden en az pay alan nüfusun gelirdeki payını yükselterek gelir dağılımını iyileştirmeye devam edeceğiz.”

“Türkiye Aile Destek Programımıza ‘Koruyucu Önleyici Sosyal Yardım Kalkanı’ bileşenini ekleyerek yoksulluk sınırına yakın olan ve destek sağlanmadığı takdirde yoksulluğa düşecek ailelerimize nakdi destek sağlayarak yoksulluğa düşmelerini önleyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen vaat ile ihtiyaç sahibi ailelere bugünden daha fazla tutarda ödeme yapılacak. Bugün 1.250 TL’ye kadar ödeme alınabiliyor. Bu tutar bir miktar daha yükseltilecek ve kapsam genişletilecek.

MİLLET İTTİFAKI NE KADAR ÖDEME VAADİNDE BULUNUYOR?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaadine göre aile sigortası kapsamında tüm ailelerin gelirleri en az asgari ücret kadar olacak. Eğer daha az tutarda geliri olan varsa devlet o geliri asgari ücrete tamamlayacak. Bu ödemeler ise ailelerde sadece kadınlara ödenecek. Örneğin aylık 5.000 TL geliri olan bir aileye devlet de her ay 3.500 TL ek yardımda bulunacak. Bu ödemelerin altın olarak vatandaşlara bankalar üzerinde yapılacağı bildirildi.