Altın piyasasında FED ayarı! Fiyatlar fırladı, ons ve gram altın zirveye koşuyor!

Altın piyasasında FED sonrası fiyatlama devam ediyor. Altyın fiyatları bugüne nasıl başladı, FED’in piyasaya etkisi ne oldu? Ons altın ve gram altın için güncel fiyatlar ne kadar?
Altın piyasasında FED ayarı! Fiyatlar fırladı, ons ve gram altın zirveye koşuyor!

Altın piyasası için oldukça önemli olan veri dün gece açıklandı. FED tarafından Mayıs ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yapıldı. Piyasaların beklentisine uygun bir şekilde gerçekleşen faiz artırımının altın fiyatlarında olumsuz bir etkisi olmamıştı. FED’in 25 baz puan faiz artırımı yapacağı bir beklenti halinde biliniyordu ve bu beklentiyi altın piyasası daha önce satın almış fiyatlara yansıtmıştı. Altın piyasasını asıl etkileyen ise FED Başkanı Jerome Powell’in açıklaması oldu.

FED BAŞKANI ALTIN PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ?

FED Başkanı Jerome Powell’in faiz kararının ardından yaptığı konuşmada verdiği mesajlarda altın piyasası için çok önemli detaylar yer aldı. Öncelikle piyasalar FED’in bu faiz artırımının son olacağının açıklanmasını bekliyordular. Powell ise bu yönde bir açıklama yapmazken şahin politikalardan güvercin politikalara geçişin sinyalini verdi. Haziran toplantısında alınacak faiz kararının ekonomik gelişmelere göre belirleneceğini bildiren Powell gerekmesi halinde faiz artırımının da yapılacağını söyledi. Bunun altın piyasası için önemi ise FED ilk defa faiz artırımlarının devam edeceği tartışmalarını sonlandırarak lüzum görülürse faiz artırımı kararı alınabilir mesajı verdi. Bu da altın piyasasında FED baskısının etkisinin kırılmasını sağladı.

ONS ALTIN REKORDAN DÖNDÜ!

FED Başkanı Powell’in verdiği mesajların ardından altın piyasasında güçlü bir yükseliş başladı. Dün gece ons altın 2.061 dolar seviyesini görerek 2.070 dolarlık rekora dayandı. Ardından ise gelen kar satışları ile ons altında fiyat gerilemeleri başladı. Şu anda ons altın 2.044 dolar seviyesinde işlem görürken altın piyasasında beklenti tamamen pozitif olarak değerlendiriliyor. Ons altında yeni bir sıçrama olması durumunda tüm zamanların rekorunun kırılması muhtemel olarak değerlendiriliyor.

GRAM ALTIN FIRLADI!

Ons altında gerçekleşen fiyat artışlarının ardından gram altında da pozitif bir fiyatlama hakim oldu. Gram altının fiyatında dün gece 1.294 TL seviyesi görüldü. Sonrasında ons altın gerileyince gram altında da düşüşler takip edildi. Şu anda gram altında 1.280 TL fiyatı görülüyor. Gram altının bir başka boyutu ise serbest piyasa oluyor. Güncel verilere göre kuyumcularda gram altın şu anda 1.394 TL’den satılıyor.