Asgari ücret zammı öne mi çekiliyor? Konuşulan yeni rakam kulislere sızdı!

Asgari ücret zammına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalmasından dolayı asgari ücret zammının öne çekileceği iddia ediliyor. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?
Asgari ücret zammı öne mi çekiliyor? Konuşulan yeni rakam kulislere sızdı!

Türkiye’de kritik bir seçim süreci devam ediyor. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turda sonuçlanmamasından dolayı ikinci tur seçim 28 Mayıs’ta yapılacak. O seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde pek fazla koz kalmadı. Seçime rakibine göre daha fazla oy almış bir aday olarak girecek olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni vaatler vereceği kulislerde konuşulmaya başlandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON KOZ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk tur seçimi öncesinde bazı ekonomik vaatlerde bulundu. Bu vaatler arasında işçi, memur, emekli maaş zamları da vardı. Bu kozu kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir ekonomik koz olarak elinde sadece asgari ücret zammı kaldı. Asgari ücrete yapılacak Temmuz zammını öne çekme yönünde kulislere bilgiler sızmaya başladı. Bu politika uygulanırsa asgari ücrete yapılacak olan zam 28 Mayıs seçimlerinden önce açıklanacak.

TÜM MAAŞLARI İLGİLENDİRİYOR!

Türkiye’de 7.1 milyon asgari ücretlinin olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmi verileri ile kısa bir süre önce açıklanmıştı. Asgari ücret sadece bu vatandaşları ve onların ailelerini etkilemiyor. Asgari ücret çok sayıda ücret üzerinde etkili oluyor. Tüm maaşlarda asgari ücret kadar kısım gelir vergisi dışında tutuluyor. Asgari ücrete zam yapıldığında tüm maaşlarda vergisel olarak bir katkı ortaya çıkabilecek. Bunun yanında işsizlik maaşı, SGK borçlanma tutarı ve kıdem tazminatı tabanı ile tavanı gibi ücretler de asgari ücret ile hesaplanıyor. Bundan dolayı asgari ücrete yapılacak olan zam milyonlarca vatandaşı etkileyecek bir alana sahip olabilecek.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağına dair net bir açıklama yapılmadı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücretin en az 500 dolar olması şeklinde bir kriteri ortaya koyduğu biliniyor. Bu tutar da bugün yaklaşık 10.000 TL’ye karşılık geliyor. Seçim öncesinde asgari ücrete zam açıklanması durumunda sadece 10.000 TL ile sınırlı kalması zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. İşçi ve memur yüzde 45 zam alırken asgari ücrete de o kadar olmasa da ona yakın bir zam yapılması muhtemel olarak değerlendiriliyor. Kulislerde konuşulan rakam ise asgari ücretin 11.000 TL ile 12.000 TL arasında olması yönünde olduğu bildirildi.