Asgari ücret zammına 2023'te yeni sistem geliyor! Zam hesapları baştan yapılacak!

Asgari ücret için yapılacak olan zammın belirlenmesi için çalışmalar devam ederken 2023 yılında bazı yeniliklerin olacağı iddia edildi. Asgari ücret için zam hesaplamalarını değiştirecek bu yeni kararlar üzerinden pazarlıklar yürütülecek.
Asgari ücret zammına 2023'te yeni sistem geliyor! Zam hesapları baştan yapılacak!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılacak zammın belirlenmesini bekliyor. Çalışma Bakanlığı’nın organizasyonunda geçtiğimiz hafta Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Asgari ücret zammının belirlenmesi için için ikinci toplantı ise 14 Aralık 2022 Çarşamba yani yarın yapılacak. Bu toplantıdan da asgari ücret zammı için karar çıkması beklenmiyor. Yapılacak üçüncü toplantının ardından zam kararı çıkacak ama 2023 yılında asgari ücrette bazı yeniliklere gidilecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA SİSTEM DEĞİŞİYOR!

Asgari ücret zammı için taraflar pazarlık masasına otururken 2023’te bazı köklü değişiklikler olabileceği iddia edildi. Buna göre asgari ücrete yılda bir defa yapılan zam 2023 yılına özel iki defaya çıkartılacak. Aralık ayında Ocak ayındaki asgari ücret zammı açıklanacak. Haziran 2023’te ise Temmuz 2023’te uygulanacak olan asgari ücret belirlenecek. Yapılan bu değişiklikler aynı zamanda hükümetin seçim planı olacak. Haziran 2023’te yapılacak olan seçim öncesinde asgari ücret zammı açıklanarak seçime öyle gidilmesinin planlandığı AK Parti’ye yakın kaynaklar tarafından açıklandı.

ZAM HESAPLAMALARI YENİDEN YAPILACAK!

Asgari ücrete yılda iki defa zam yapılacak olması asgari ücret zam hesaplamalarında da köklü değişiklere neden olacak. Yıllık yapılacak olan asgari ücret zammında zam oranları daha yüksek tutuluyordu. Şimdi ise yılda iki defa zam yapılacağı için zam oranı biraz daha düşük tutulabilecek. Memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlarda olduğu gibi enflasyon verisi dikkate alınarak üzerine refah payı eklenerek asgari ücret zammı belirlenecek. Asgari ücretlilerin maaşları hem Ocak ayında hem de Temmuz ayında artacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA İLK RAKAMLAR GELECEK!

Asgari ücret zammına karar verebilmek için ikinci toplantısını yapacak olan Asgari Ücret tespit Komisyonu’nda taraflar ilk defa yarın rakamlar üzerinden müzakerelere başlayacaklar. İşçiler ve işverenler asgari ücret zammı tekliflerini masaya koyacaklar. Çalışma Bakanlığı ise anket çalışmalarını ileri sürerek taraflar arasında mutabakatı sağlamaya çalışacak. Son toplantı öncesinde asgari ücret zammı için böylelikle ilk rakamlar da ortaya çıkmış olacak. Toplantı sonrasında ise işçilerin ve işverenlerin bu rakamları açıklamaları bekleniyor.

Asgari ücret zammına dair son dakika gelişmelerini anlık olarak takip etmek istiyorsanız mobil uygulamalarımızı indirebilirsiniz:

ANDROİD İÇİN TIKLAYINIZ

İOS İÇİN TIKLAYINIZ

HUAWEİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET ZAM HESAPLAMALARI

Asgari ücret için en çok konuşulan rakam olan yüzde 50 oranındaki zammın komisyondan çıkmasına pek ihtimal verilmiyor. Yüzde 50 zam yapılması halinde asgari ücret 5.500 TL’den 8.250 TL’ye yükselecek. İşçilerin kırmızı çizgimiz dedikleri 7.785 TL için ise asgari ücrete yüzde 41,5 oranında zam yapılması gerekiyor. Bu rakamda anlaşma sağlanması büyük ihtimal olarak değerlendiriliyor.