Asgari ücret zammına yeni hesaplama! Enflasyon, dolar kuru, refah payı kriterleri!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak olan zammın ne kadar olacağı merakla beklenirken bu konuda yeni değerlendirmeler yapılmaya devam ediliyor. Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş asgari ücret zammına dair hesaplamasını kamuoyu ile paylaştı. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?
Asgari ücret zammına yeni hesaplama! Enflasyon, dolar kuru, refah payı kriterleri!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak zammı milyonlarca asgari ücretli büyük bir heyecanla bekliyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete zam yapılacağını açıkladılar. Temmuz ayında bu zammın uygulanmaya başlanacağı bildirilirken her iki isim de zam oranı veya zam miktarı hakkında herhangi bir ipucu vermediler.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA HANGİ KRİTERLER BELİRLEYİCİ OLACAK?

Asgari ücrete yapılacak olan zamma dair bir değerlendirme yapan Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, “Asgari ücret zammı yapılırken iki kriter göz önüne alınacaktır. Bunlardan ilki ve de en önemli açıklanacak olan enflasyon rakamlarıdır. TÜİK tarafından Haziran ayının sonunda açıklanacak olan enflasyon rakamlarının asgari ücret zammında belirleyici olacağına inanıyorum. İkinci önemli kriter ise dolar kurunun zam hesaplaması yapılacağı sırada ne kadar olacağıdır. Ocak ayında asgari ücrete ilk zam yapıldığında 8.506 TL 454 dolara karşılık geliyordu. Yine asgari ücret aynı seviyeye çıkarılacaktır. Ocak ayında dolar kuru 18,50 TL’ydi, şimdi ise 19,50 TL’ye yükseldi. Temmuz ayına kadar dolar kurunda ne gibi değişiklikler olur bilemiyoruz.” dedi.

ZAM HESAPLAMALARI!

Dolar kuru üzerinden asgari ücret zammı hesaplaması yapan Ahmet Kurtuluş, “Eğer dolar 22 lira civarında olursa ve enflasyon da 6’ncı ayda yüzde 20 civarında kalırsa belirlenecek olan asgari ücretin 10 bin TL olacağını düşünüyorum. Eğer kur artar ve enflasyon yükselişe geçerse bu durumda asgari ücretin 11 bin, 11 bin 500 lira bandında gerçekleşeceğini öngörüyorum.” ifadelerini kullandı.

REFAH PAYI ARTIŞI KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücretlilere refah payı artışı da verileceğini söyleyen Ahmet Kurtuluş, “Asgari ücrete yapılacak olan zammın üstüne bir de refah payı ekleniyor. Geçmiş dönemlerde açıklanan enflasyonun üzerinde bu refah payı eklenerek zamlar belirlendi. Bu da 250 TL ile 500 TL gibi fazladan zam oluyor. Ben yine refah payı artışının bu tutarlarda maaşlara yansıtılacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.