Asgari ücrete ikili zam formülü! Maaşlar kaç TL'ye çıkacak?

Asgari ücret zammı ile alakalı yaşanan son gelişmeler merak ediliyor. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması kesinleşirken bu zammın oranına dair hesaplamalar yapılmaya başlandı. Asgari ücrete ne kadar zam yapılması gündemde?
Asgari ücrete ikili zam formülü! Maaşlar kaç TL'ye çıkacak?

Türkiye'de yaklaşık 7,1 milyon asgari ücretli bulunuyor. Ancak asgari ücrette yapılacak olan herhangi bir zam tüm çalışanları ilgilendiriyor. Tüm maaşlardan asgari ücrete kadar olan kısım için gelir vergisi alınmıyor. Bu durumda asgari ücret zammı ile bu ücret arttığında çalışanlardan yapılacak olan vergi kesintisi de azalacağı için maaşlara otomatik olarak zam uygulanmış oluyor. Bundan dolayı asgari ücrete yapılacak olan zammı herkes merak ediyor. Asgari ücrete ne kadar zam yapılması ihtimaller arasında bulunuyor? 

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ AYINDA KESİN ZAM!

Türkiye'de 14 Mayıs'ta seçim yapılacak ve gelecek dönem ülkeyi kimin yöneteceğine vatandaşlar karar verecek. Ekonomi yönetiminin yeni dönemde ya Cumhur İttifakı ya da Millet ittifakı tarafından yönetilecek. Cumhur İttifakı da seçimleri kazansa, Millet ittifakı da kazansa Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak. Her iki taraftan da bu yönde açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu asgari ücrette iyileştirme yapılmasını içeren açıklamalarda bulundular.

ASGARİ ÜCRETTE İKİ AYRI ZAM HESAPLAMASI!

Seçim sonrasında Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zam hesaplaması için iki ayrı seçenek bulunuyor. Millet İttifakı'ndan asgari ücret için yüzde 50 zam açıklaması yapıldı. Bu seçenek uygulamaya sokulursa asgari ücret Temmuz ayında 8.506 TL'den 12.759 TL'ye çıkacak. Ancak bunun için seçimleri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması gerekiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması durumunda ise asgari ücret zammı hesaplaması daha farklı bir yöntemle yapılacak. Asgari ücret zammında çalışan ile işveren dengesini sürekli gözeten bir politika uygulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan hem işvereni hem de çalışanı koruyan bir zam uygulaması yapıyor. Normalde asgari ücrete yılda bir zam yapılıyor ama geçtiğimiz yıl enflasyon yüksek çıkınca asgari ücrete de ara zam yapılması gerekti. Bu kapsamda asgari ücret yüzde 30 oranında arttırıldı.

Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylayacağı asgari ücret zammı ile alakalı detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Öncelikle enflasyon tek veri olmayacak. Asgari ücret zammı açıklandığında 6 aylık enflasyon belli olmuş olmayacak. 5 aylık veri üzerinden hesap yapılacak ve ara zam olacağı için oran biraz düşük kalabilecek. Asgari ücretin bu formülde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 30 oranında zamlanması hesapları yapılıyor. Buna göre 8.506 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 11.057 TL olacak.