Asgari ücrete refah payı sinyali! Masadaki rakamlar ortaya çıktı pazarlık sürüyor

Asgari ücrette zam pazarlığı devam ediyor. Asgari ücretin 2024 yılında ulaşacağı rakam merak konusu olmaya devam ederken refah payı ile birlikte masadaki rakam dillendirilmeye devam ederken yeni senaryo ortaya çıktı.
Asgari ücrete refah payı sinyali! Masadaki rakamlar ortaya çıktı pazarlık sürüyor

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak yeni asgari ücret rakamı milyonlarca çalışanın gündeminde yer alıyor. Asgari ücrete yılda tek zam yapılacağının açıklanması ile birlikte beklentiler hayli artarken yeni bir senaryo daha ortaya atıldı.

Asgari ücrete yapılacak olan zam için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık tarihinde gerçekleştirirken toplantının ikinci ayağı da heyecanla beklenmeye devam ediyor. İşçi ve işverenlerin hangi rakamlar üzerinden pazarlık yapacağına ilişkin senaryolar yazılmaya devam ederken uzmanlar ikinci toplantıda bir rakam üzerinden pazarlık yapılacağını öngördüklerini belirtiyor.

ASGARİ ÜCRETE REFAH PAYI SİNYALİ

Uzmanlar yılda tek zam açıklaması yapılan asgari ücret için masada refah payı, ülke ekonomisi, yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, gerçekleşen ve hedef enflasyon gibi parametrelerin dikkate alınacağı bildirildi.

ekran-goruntusu-2023-12-13-233406.png

İşçi tarafında ise TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay her toplantı sürecinde ''Kırmızı çizgimiz açlık sınırındır'' diyerek vurgulama yapmaktadır. TÜRK-İŞ kasım ayı açlık sınırını 14.025 TL ve bekar bir kişinin yaşama maliyetini 18bin 239 TL, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL olarak açıkladı.

ekran-goruntusu-2023-12-13-233414.png

Tek zam açıklaması nedeniyle refah payı beklentisi içerisinde olduklarından bahseden uzmanlar, masadaki rakamın 19 bin lira üzerinden yapılacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bununla beraber yapılacak ikinci toplantıda detaylar netleşmeye devam edecek.