Askerlik borçlanmasıyla EYT'li olunur mu?

EYT düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından EYT hakkında çeşitli sorgulamalar yapılıyor. EYT'li olmayanlar askerlik borçlanması yapmaları durumunda EYT'li olabilirler mi?
Askerlik borçlanmasıyla EYT'li olunur mu?

EYT düzenlemesine dair adımların atılmaya başlanması ile beraber çok sayıda vatandaş EYT'ye ilişkin ayrıntıları araştırmaya başladılar. EYT'de kapsamın 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların olacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Peki EYT'li olmadıkları halde askerlik borçlanması yapanlar EYT'li olabilirler mi? Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini geriye götürür mü? 

EYT'DE ASKERLİK BORÇLANMASI DETAYI!

Askerlik borçlanması hakkı bulunan bazı erkek çalışanlar bu imkandan yararlanmayı planlıyorlar. Çoğu EYT'li bu yolla eksik prim günlerini tamamlamayı hedefliyorlar. Bunun yanında askerlik borçlanması yapılması yoluyla sigorta başlangıç tarihinin geriye götürülüp götürülemeyeceği merak ediliyor. Bu şekilde bazı kişilerin EYT'li olmadıkları halde EYT kapsamına girebilme imkanı sorgulanıyor. 

Askerlik borçlanması yapılarak vatandaşların sigorta başlangıç tarihleri geriye götürülebiliyor. Bu kapsamda askerlikte geçen süre kadar borçlanma yapma hakkı veriliyor. 18 ay askerlik yapmış bir kişi 18 ay borçlanabiliyor. 12 ay askerlik yapanlara ise en fazla 12 ay borçlanma imkanı veriliyor. Ne kadar borçlanma yapılırsa sigorta başlangıç süresi geri taşınabiliyor. 

Sigorta başlangıç tarihi 2000 yılı olan bir sigortalı normalde EYT ile emekli olamıyor. Ancak askerlik borçlanması yapıldığı zaman bu kişinin sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinin öncesine geri götürülebiliyor. Bu yolla EYT'li olan sigortalılar EYT'lilere tanınan tüm haklardan yararlanabiliyorlar. Böylece prim ve sigortalılık süresi şartları yerine getirilerek bu sigortalıların emekli olma imkanı doğuyor. Yaş sınırına takılmadan emekli olma imkanı bulan bu kişiler kolay bir şekilde emeklilik sürecine geçiş yapabilecekler.

Borçlanma maliyetleri ise 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 54 oranında zamlanacak. Askerlik borçlanması yapacak olanların yeni yıl gelmeden bu işlemleri başlatmaları gerekiyor.