Bağkur 4B erken emeklilik gelişmesi! Vedat Bilgin onay verdi, 1800 gün kısalacak!

Emeklilik sisteminde değişiklik yapılmasına dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Bağkur’lular için erken emeklilik uygulamasını onayladığı bildirildi.
Bağkur 4B erken emeklilik gelişmesi! Vedat Bilgin onay verdi, 1800 gün kısalacak!

Türkiye’de emeklilik sisteminde farklı uygulamalar yapılıyor. SGK bünyesinde farklı sigorta kollarının farklı emeklilik şartları bulunuyor. Bu emeklilik koşulları arasında ise bazı dengesiz uygulamalar bulunuyor. 7200 prim günü emekli olanlar olduğu gibi 9000 prim günü ile emeklilik şartı da uygulanıyor.

SSK VE BAĞKUR EŞİTLENECEK!

Esnaların uzun bir süredir Çalışma Bakanlığı’nın en büyük talebi SSK ile Bağkur için emeklilik koşullarının eşitlenmesiydi. Bir esnaf Bağkur’lu olarak prim ödemesi halinde kadınlar 7200 günde, erkekler ise 9000 günde emekli olabiliyorlar. Oysa bu esnafın yanında çalıştırdığı işçi SSK’lı olarak 7200 prim günü ile kadın ve erkek fark etmeksizin emekli olabiliyorlar. Bu ayrıma bir son verilerek tüm çalışanların 7200 prim günü ile emeklilik hakkı kazanmaları talep ediliyor.

ÇALIŞMA BAKANI ONAY VERDİ!

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ile bir süre önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmede esnafların da içerisinde bulunduğu işverenlerin emeklilik koşullarının iyileştirilmesi konusu masaya yatırıldı. Gürsel Baran Bağkur’luların da 7200 prim günü ile emekli olabilmelerini talep ederken Bakan Vedat Bilgin ise bu talebe olumlu yaklaştı.

Yapılan kritik görüşmeye dair bir açıklama yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, “Eski sistemle Bağ-Kur, yeni sistemle de 4B olarak tanımlanıyor. Bu sisteme kayıtlı olanların emekli olmak için 9 bin gün yani 25 yıl boyunca prim ödemesi gerekiyor. Oysa işçi ve memurlar için bu süre 7 bin 200 gün yani 20 yıl. SGK’lı çalışanla Bağ-Kur’lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı var.

Bu nedenle Bağ-Kur’lular daha uzun süre prim ödeyip daha geç emekli oluyor. Yatırım yaparak, risk üstlenerek katma değer ve istihdam yaratarak ekonomiye katkı sağlayan işverenlere yönelik uygulanan 9 bin günlük prim süresinin üyelerimizi de kapsayacak şekilde 7 bin 200 gün şeklinde uygulanmasına ilişkin talebimizi Sayın Bakanımıza ilettik. Bu konuya da olumlu yaklaşım sergiledi.” açıklamasını yaptı.

Çalışma Bakanlığı’nın konu hakkında bir çalışmaya başladığı biliniyor. Bağkur’lular için bir düzenleme yapılacak ama bu tüm Bağkur’luları kapsamayacak. Yanlarında 10’dan az işçi çalıştıran esnaflara 7200 prim günü ile emeklilik hakkı verilecek. Daha fazla sayıda çalışanı olan işverenleri ise 9000 günle emekli olma şartına devam edecekler.