Bakan Bilgin'den 3600 günden emeklilik müjdesi geldi yaş şartı kaldırıldı erken emeklilik kapısı onlara da açıldı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan son dakika EYT açıklaması ile yaş şartının kaldırıldığı ilan edilmişti. 3600 günden emeklilik yaş şartı da kaldırılmış oldu o kişilere de erken emeklilik yolu açıldı!
Bakan Bilgin'den 3600 günden emeklilik müjdesi geldi yaş şartı kaldırıldı erken emeklilik kapısı onlara da açıldı!

Bakan Bilgin'den 3600 günden emeklilik müjdesi geldi yaş şartı kaldırıldı erken emeklilik kapısı onlara da açıldı! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan son dakika açıklaması ile EYT için yaş şartı uygulamayacaklarını ve prim gün sayısı ile sigortalılık yıl şartlarını taşıyan kişilerin yasa tasarısı onaylandığı anda emekli olacaklarını duyurmuştu. 

Yapılan yeni düzenleme ile ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan milyonlarca kişiyi kapsayan yeni düzenleme ile yaş şartı dışında aranılan diğer emeklilik şartlarını taşıyan kişiler kademeli olarak emeklilik hakkı elde edecekler. Yapılan düzenleme aynı zamanda kısmi emeklilik için bekleyen milyonlarca kişiye de emeklilik kapsını açmış oldu. 

15 YIL 3600 GÜN ŞARTIYLA EMEKLİLİK MÜJDESİ GELDİ ONLARDA EYT KAPSAMI İÇERİSİNE GİRİYOR! 

AK Parti tarafından sonunda başlatılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası ile yaş şartı dışında tüm şartları taşıyan kişileri yakından ilgilendirirken aynı zamanda 3600 günden kısmi emeklilik müjdesi bekleyenleri de umutlandırdı. Hatırlanacağı üzere 1999 senesinde yapılan yasal düzenleme ile ilk işe giriş tarihi 1999 ve öncesi olan kısmı emeklilik şartları için de yaş şartı yukarıya çekilmişti. Düzenleme bu kişileri de kapsarsa yaş şartı düşecek ve o kişilere de emeklilik hakkı verilecek!

Bakan Bilgin'den 3600 günden emeklilik müjdesi geldi yaş şartı kaldırıldı erken emeklilik kapısı onlara da açıldı!

Hatırlanacağı üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamasında "EYT’de (emeklilikte yaşa takılanlar) 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. EYT’den kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil” diyerek yaş şartı uygulamayacaklarını söylemişti. 

Bakan Bilgin'den 3600 günden emeklilik müjdesi geldi yaş şartı kaldırıldı erken emeklilik kapısı onlara da açıldı!

3600 GÜNDEN ERKEN EMEKLİLİK KAPISI AÇILDI MI, KİMLER 15 YIL ÇALIŞARAK EMEKLİ OLACAK?

4447 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeden önce, erkek sigortalılar 15 yıl sigortalılık süresi içinde 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla 55 yaşını doldurduğu tarihte yaş haddinden emekli olma hakkına sahipti. Sonraki yasa ile 8 Eylül 1999’dan itibaren sigortalı olan erkek sigortalılar için yaş haddinden emeklilik şartları; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş olarak yeniden belirlendi. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar için ise kademeli geçiş imkanı sunuldu.

23 Mayıs 2002 tarihi milat olarak kabul edilirken 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarını sağlayamamış olan erkek sigortalıların bu üç şartı birlikte sağlayacağı tarihe göre emekli olacağı yaş artmış oldu. Yani bu kapsama giren kişilerde otomatik olarak EYT'li olarak yer aldı. Yeni düzenlemenin yasalaşması durumunda bu kişilerin de EYT kapsamına alınması beklenirken yeni yaş şartını beklemeden eski yaş şartları ile 3600 günü doldurdukları anda emekli edilmeleri bekleniyor.