Bakanın o cümlesi ipucunu verdi Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun şifreyi çözdü EYT de yeni yaş şartı kadınlarda 48 erkeklerde 50 mi olacak?

EYT son dakika gelişmeleri yakından takip edilmeye devam edilirken Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklama ile yaş şartı konusunda ikilem yaşandı. EYT'de yaş şartı olacak mı, emeklilikte yaşa takılanlar bir daha yaşa mı takılacaklar?
Bakanın o cümlesi ipucunu verdi Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun şifreyi çözdü EYT de yeni yaş şartı kadınlarda 48 erkeklerde 50 mi olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde ki çalışmalar tüm hızı ile devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklama milyonlarca EYT'li için büyük sevinç yaşanmasına neden olmuştu. Ancak Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklamada kullanılan bir ifade yaş şartının tamamen kaldırıldığı yönündeki beklenti ile çelişti. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT YASASI İLE YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Konuyu değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun yaptığı açıklamasında "Bir yaş şartı da gelirse, örnek veriyorum kadınlara 48 erkeklere 50 yaş şartını getiriyoruz. Toplumun büyük bir kısmından da destek alabilir bu fikir. Yani herkes erken emekli olmasın, 48 - 50 denildiğinde EYT'liler memnun olmayabilir ama bu fikir toplumun büyük bir bölümünden destek alır. 

Bu durumda da fiili hizmeti olan kişiler için de bu fiili hizmetler yaştan düşer. Toplamda şu anda 4,5 milyon EYT'li var. 8 Eylül 1999 senesinde ilk yasa çıktığında 11 milyon EYT'li vardı ama yasa çıktıktan sonra EYT'lilerin büyük bir bölümü emekli oldu. Yaşa takıldı ama o yaşını beklerken yaşı geldi ve emekli oldu. Şu anda ayrıca yaş şartı aranmazsa EYT çıktığı anda hemen emekli olacak kişilerin sayısını biz 1,5 milyon kişi olarak açıklamıştı. 

Bakanın o cümlesi ipucunu verdi Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun şifreyi çözdü EYT de yeni yaş şartı kadınlarda 48 erkeklerde 50 mi olacak?

Ancak burada çok önemli bir ifade var. Bakan açıklama yaparken "yaşını tamamlayanlar" diye bir ifade kullandı. Şimdi yaşını tamamlayanlar dediğinizde zaten EYT'li olan kişiler şartlarını tamamlamış yaşını bekleyen kişiler. Siz ayrıca yaşını tamamlamışlar dediğinizde ayrıca bir yaş şartı mı geliyor, bir daha yaşını tamamlaması mı gerekecek? sorusu geliyor. Sayın bakanın bu ifadesi ile beraber tekrar bir yaş şartının gelebileceğini görüyoruz. 

  Ancak 1,5 milyon kişi yasa çıktığında 1,5 milyon kişinin hemen yararlanacağı ifadesi kullanıldığı için yaş şartı olmayacak demektir. Çünkü yaş şartı uygularsanız siz ancak 200-300 bin kişi hemen emekli olur kalanlar yaş şartına takılır. Kimse prim gün sayısının ortadan kaldırılmasını beklemiyor zaten. SSK'da 5 bin gün Bağkur'da kadınlarda 7200 gün erkeklerde 9000 prim gününü dolduranlar emekli olacaklar" diyerek böyle bir yaş şartının gelmesi durumunda emeklilikte yaşa takılanların bir daha yaşa takılarak yeniden mağdur edileceklerini belirterek böyle bir şartın olmaması gerektiğini ve bir an önce yasal düzenlemenin açıklanması gerektiğini söyledi.