BDDK'dan taşıt kredisi kararı! Limit ve vade değişikliği yapıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) taşıt kredileri ile alakalı olarak yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile bazı otomobiller için kullanılabilecek kredi tutarı ile kredi vadesi yükseltildi.
BDDK'dan taşıt kredisi kararı! Limit ve vade değişikliği yapıldı!

Bankaların taşıt kredileri ile alakalı olarak uymak zorunda oldukları ana kriterler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirleniyor. Bu kriterlerin dışına çıkarak bankalar herhangi bir şekilde taşıt kredisi kullandırımı yapamıyorlar. Şu andaki mevzuata göre 400 Bin TL’ye kadar değeri olan otomobillere bankalar 48 aya kadar vade ve yüzde 70 kredilendirme ile taşıt kredisi verebiliyorlar. 1,2 milyon TL ile 2 Milyon TL arasındaki otomobiller için ise yüzde 20 kredilendirme ve 12 aya kadar vade ile taşıt kredisi verilebiliyor. BDDK şimdi taşıt kredilerine dair yeni bir karar daha alındığını duyurdu.

TOGG İÇİN TAŞIT KREDİSİ DÜZENLEMESİ!

BDDK’nın taşıt kredileri ile aldığı karar tamamen kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın vereceği TOGG kredisi için oldu. Uygulamadaki mevzuata göre TOGG için yüzde 50 oranında kredi vermek ve bunu da 36 ay vadeye bölmek mümkün değildi. Yeni bir düzenleme yapılarak yerli elektrikli araçlar için farklı bir uygulamaya gidilmesi kararlaştırıldı.

Alınan karara göre nihai fatura değeri 900 Bin TL ve altında olan yerli elektrikli araçlar için yüzde 70 oranında taşıt kredisi kullandırılabilecek ve bu kredi 48 aya kadar vade ile verilebilecek. Bu yeni kararın pratikte herhangi bir işlevi olmayacak. 900 Bin TL altında TOGG olmadığı için bu kaide sadece mevzuatta yer alacak, uygulamaya geçmeyecek.

TOGG’u ilgilendiren BDDK kararı ise 900 Bin TL ile 1 Milyon 800 Bin TL arasında olan elektrikli araçlar için verilecek taşıt kredisine getirilen kuralda kendisini gösterdi. Bu fiyatlar arasında yer alan elektrikli araçlar için yüzde 50 oranında kredilendirme ve 36 aya kadar vade uygulanabilecek.

Ayrıca 1 Milyon 800 Bin TL ile 2 Milyon 200 Bin TL arasında nihai fatura değeri olan elektrikli otomobillere yüzde 30 oranında kredilendirme ve 24 aya kadar vade yapılabilecek. 2 Milyon 200 Bin TL ile 2 Milyon 800 Bin TL arasındaki elektrikli otomobiller için de yüzde 20 kredilendirme ve 12 aya kadar vade uygulanacak. 2 Milyon 800 Bin TL üzerinde değeri olan elektrikli otomobiller için ise bankalar taşıt kredisi veremeyecekler.

Öte yandan yapılan bu değişiklik benzinli ve dizel otomobiller için verilen taşıt kredilerini etkilemeyecek. Onlar için bankalar mevcut sınırlamalara uyarak taşıt kredisi kullandırmaya devam edecekler.