Beklenen veri açıklandı! Asgari ücret Temmuz'da kaç TL'ye çıkacak?

Asgari ücret zammında öne sürülen verilerden birisi olan açlık sınırı açıklandı. Türk-İş Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Nisan 2023 dönemi araştırmasının sonucu kamuoyu ile paylaşıldı. Asgari ücret Temmuz zammıyla kaç TL’ye yükselecek?
Beklenen veri açıklandı! Asgari ücret Temmuz'da kaç TL'ye çıkacak?

Türkiye’de yaklaşık 7,1 milyon asgari ücretli Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan zammın ne kadar olacağını merak ediyorlar. Bu zam kararı alınırken çeşitli veriler göz önünde bulunduruluyor. Ana veri enflasyon oranları olurken Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretlileri temsil eden Türk-İş açık sınırı rakamı üzerinden zam pazarlığı yapıyor. Türk-İş tarafından uzun yıllardır her ay yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının Nisan 2023 verileri kamuoyu ile paylaşıldı.

AÇLIK SINIRI 10.135 TL OLDU!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2022 Nisan’a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı martta 9 bin 590 TL iken nisanda 10.135,50 TL'ye çıktı. Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise martta 31 bin 240 TL iken nisanda 33 bin 14,66 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık toplam yaşama maliyeti ise nisanda 13 bin 165 TL’ye ulaştı.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ 1.629 TL ALTINDA KALDI!

Açlık sınırı olarak açıklanan rakam olan 10.135 TL asgari ücret ile alakalı bir gerçeği gözler önüne serdi. Yılın dördüncü ayında asgari ücret açlık sınırının 1.629 TL altında kaldı. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için sadece gıda harcamalarının dikkate alındığı açlık sınırında yaşanan yükseliş asgari ücretlilerin geçim sıkıntısı içerisinde olduklarını ortaya koydu. Bu bir anlamda Temmuz ayında asgari ücret için ara zam yapılmasını da zorunluluk haline getirdi.

TÜRK-İŞ MASADAN KALKMIŞTI!

Geçtiğimiz Aralık ayında 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin belirlenebilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmıştı. Asgari ücretlileri bu komisyonda temsil eden Türk-İş hükümetten ve işverenlerden açlık sınırının üzerinde maaş zammı talep etmişlerdi. Ancak bu talep kabul görmemiş ve bunun üzerine de Türk-İş pazarlık masasından kalmıştı. Bunun sonucunda da asgari ücretin 8.506 TL’ye yükselmesine dair kararı hükümet ve işveren temsilcileri kendi aralarında almış, karara asgari ücreti temsil eden TÜRK-İŞ katılmamıştı.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ AYINDA NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretin Temmuz ayında ne kadar olacağı, yüzde kaç zam uygulanacağı merak ediliyor. Mayıs ve Haziran ayının verileri belli olmamasına rağmen açlık sınırının 1.629 TL altında bulunan asgari ücretin en azından bugünkü açlık sınırına yükseltilmesi ihtimaller arasında bulunuyor. Bu ihtimal dikkate alınırsa asgari ücret 10.135 TL’ye çıkacak. Ancak bu kararda Mayıs ayında açıklanacak olan enflasyon ve açlık sınırı rakamları da etkili olacak.