Çalışma Bakanı açıklama yaptı! EYT'de staj ve çıraklık süreleri sigorta başlangıcı mı sayılacak?

EYT düzenlemesinde staj ve çıraklık sürelerinin sigortalılık başlangıcı sayılmasına dair bir çalışma olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklandı. Bu düzenlemenin yasalaşması ile beraber EYT’den yararlanacak olanların sayısı artacak.
Çalışma Bakanı açıklama yaptı! EYT'de staj ve çıraklık süreleri sigorta başlangıcı mı sayılacak?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesi ile alakalı olarak detayları merak ediyor. Oldukça kapsamlı bir düzenleme olacak olan EYT düzenlemesinde yaş ve prim şartlarının nasıl olacağına dair bazı detaylar bugüne kadar kamuoyuna yansıdı. Ancak EYT yasası ile alakalı olarak yapılan çalışmalarda farklı talepler de incelenerek karara bağlanılıyor. Bu yönde EYT düzenlemesinin kapsamı içerisine giren bir çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıkladı. Buna göre staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcı sayılması şeklinde bir çalışma yapılıyor. Konuya dair bilgilendirmeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptı.

CANLI YAYINDA AÇIKLADI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcı sayılmasına dair yapılan çalışmaya ilişkin bir değerlendirmede bulunarak, “Staj ve çıraklık gibi aşamalar ile çalışma hayatına giren vatandaşlarımızın sonradan ciddi problemlerle karşılaştıklarını biliyorum. Bu süreler emeklilik sigortası kapsamında değerlendirilmiyor. Bu vatandaşlarımız emekli olmak için müracaat ettikleri zaman bu staj süreleri emekliliklerinin dışında kalıyor ve birkaç yıl daha çalışmaları gerekiyor. Onun çözülmesi gerekir. Biz bu konuyu biliyoruz ve bu konu üzerinde de çalışıyoruz.” dedi.

 

STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ İÇİN DÜZENLEME NASIL YAPILACAK?

Staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcı sayılmasına dair düzenlemenin nasıl yapılacağına ve hangi esasların uygulanacağına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklamada bulunmadı. Ancak çalışanların staj ve çıraklık yaptıkları sürelerin emeklilik sigortası kapsamına alınması ve o dönemde ödenen primler üzerinden emeklilik hesaplamalarının yapılması bekleniyor. Bu konuda net yöntem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesi çalışmasının net bir şekilde ortaya çıkmasıyla belli olacak.

EYT’DE NE İŞE YARAYACAK?

EYT düzenlemesi ile staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcı sayılmasının çok büyük bir etki alanı olacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmayan ama o dönem staj veya çıraklık yapan herkes EYT’li olma hakkı elde edecekler. Örneğin 1999 öncesi meslek lisesinde öğrenim gören bir kişi staj yapmışsa ve bu kişinin asıl işe giriş tarihi 1999 sonrasıysa bu çalışan EYT kapsamına girebilecek. Bu da EYT ile verilecek olan imkanlardan yararlanarak emekli olma hakkı getirecek. Böylelikle EYT düzenlemesi ile emekli olma hakkı elde eden vatandaşların sayısı da artmış olacak.