Çalışma Bakanı EYT'de kötü haberi açıkladı! EYT çıksa bile onlar emekli olamayacaklar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile alakalı açıklamalarda bulundu. EYT düzenlemesinde bazı detayları açıklayan Bakan Vedat Bilgin özellikle staj ve çıraklık süreleri için yaptığı değerlendirme ile şaşırttı.
Çalışma Bakanı EYT'de kötü haberi açıkladı! EYT çıksa bile onlar emekli olamayacaklar!

Türkiye’de milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT düzenlemesine dair detaylara ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu. Bakan Vedat Bilgin EYT düzenlemesinde yer alacak bazı teknik detaylar hakkında değerlendirmeler yaptı.

ÇALIŞMA BAKANI VEDAT BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMALARI

EYT sorununun 1999 yılında yapılan yasa değişikliği ile başladığını belirten Bakan Vedat Bilgin, “1999 yılında Türkiye’de emeklilik sisteminde reform denilerek bir düzenlemeye gidilmiş. O tarihten önce işe başlayanlar ile o tarihten sonra işe başlayanlar için emeklilik şartları kademeli olarak değişmiş. Bizim emeklilik sistemimizde 3 kriter bulunuyor. Prim gün sayısı, yıl sayıları ve bir de yaş şartı buna eklenmiş.” dedi.

32 YAŞINDA EMEKLİ OLANLAR VARDI

Genç yaşta emekli olanların devlete yük olduğunu söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Yaş şartı olmayan dönemlerde 32 yaşında emekli olanlar vardı. Bundan dolayı yasal düzenleme yapılarak yaş şartı getirildi. Prim gün sayısının artması çok önemli ama yaş şartı da önemli. 38-40 yaşlarında adamı emekli ettiğiniz zaman hayat süresini de 80 yıl olarak düşünürseniz onların emekliliğini finanse edecek bir sistem oluşturmanız gerek.” ifadelerini kullandı.

YAŞ SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

EYT ile 1999 öncesi işe girenlerin yaş sorunlarını çözmeyi amaçladıklarını söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “1999 öncesi işe giren vatandaşların yaşadıkları yaş sorununu çözmenin hazırlıklarını yapıyoruz. Ortaya çıkıp hesaplama yaptıklarını söyleyerek şöyle olacak böyle olacak diyenlerin rakamları doğru değil. Onların ellerinde veriler yok ama tüm veriler bizim elimizde var.” şeklinde konuştu.

TEK TİP DÜZENLEME YAPILACAK

EYT düzenlemesinin nasıl olacağına dair de bilgi veren Bakan Vedat Bilgin, “Bizim emeklilik sistemimizde denge bozuldu. Bunun nedeni de nüfustaki yaşlanma. Bir denge olması gerek ki bütçe sorunu yaşanmasın. EYT’lilerin sorunlarını çözmeye dair hazırlıklarımız sürüyor. Tek tip bir düzenleme yapacağız. Aralık ayında bu düzenlemeyi TBMM’ye sunacağız. Sonrasında yasa yürürlüğe girecek ve EYT’liler emekli olmaya başlayacaklar.” dedi.

KÖTÜ HABERİ AÇIKLADI, EYT'DE OLMAYACAK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT düzenlemesine dair verdiği tek kötü haber ise staj ve çıraklık süreleri ile alakalı oldu. Bakan Vedat Bilgin geçtiğimiz hafta staj sürelerinin emeklilikten sayılması için çalışma yapıldığını açıklamıştı. Ancak Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yeni açıklamasında EYT’de bu sürelere dair düzenleme olmayacağını açıkladı. Konuya dair bilgi veren Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “EYT çalışması ile sorunları çözeceğiz. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajerlik durumu bu kapsamda olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Staj süreleri emeklilik kapsamında sayılsaydı çok sayıda vatandaş EYT kapsamına girerek emeklilik hakkı elde edeceklerdi. Onlar için şimdilik emeklilik imkanı rafa kaldırılmış oldu.