Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı! Vergi muafiyetiyle cep telefonlarına ne kadar indirim uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre yükseköğretimdeki öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere bilgisayar ve cep telefonlarında vergi muafiyeti sağlanacak. Bu vergi muafiyeti ile beraber cep telefonlarının fiyatları kaç TL düşecek, ne kadar olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı! Vergi muafiyetiyle cep telefonlarına ne kadar indirim uygulanacak

Türkiye’de vatandaşlara siyasiler tarafından çok önemli seçim vaatleri veriliyor. AK Parti’nin seçim beyannamesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Bu açıklamada gençlerin dikkati çeken çok önemli bir detay yer aldı. O da yükseköğretimde eğitimlerine devam eden üniversiteli gençlere bilgisayar ve cep telefonu alımlarında sağlanacak olan vergi indirimleri olacak. Bu gençler cep telefonu ve bilgisayar alırken vergiden muaf olacaklar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı cep telefonu ve bilgisayar vergi muafiyeti müjdesi sonrası özellikle cep telefonu vergisi en çok merak edilenler arasına girdi. Cep telefonu bilgisayar vergi muafiyeti fiyatlara nasıl yansıyacak? İşte merak edilen o hesaplama...

GENÇLERE BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONU VERGİ MUAFİYETİ MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı açıklamada, "Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz" diye konuştu.

2023 CEP TELEFONU VERGİSİ NE KADAR?

Telefonların vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla %1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişiyor.

3 FARKLI KDV ORANI

KDV Kanununa ve Kanunun Cumhurbaşkanına (daha önce Bakanlar Kuruluna) verdiği yetkiye göre üç farklı KDV oranı uygulaması yapılıyor.

Standart oran %18
İndirimli oran %8
Süper indirimli oran %1

İSTİSNA OLMAZSA YÜZDE 18 UYGULANIYOR

Söz konusu mevzuata göre %8 ve %1 orana tabi mal ve hizmetlerin listesi Cumhurbaşkanı Kararı ile belirleniyor. Bunun dışında kalan mal ve hizmetler ise standart oran olan %18 KDV oranıyla satışa sunuluyor. Bu kapsamda bilgisayar, cep telefonu, laptop, monitor, klavye, mouse, harddisk, tablet bilgisayar indirimli KDV oranına tabi listelerde bulunmadığından dolayı genel KDV oranı olan %18 olarak uygulanıyor.

YÜZDE 50 İNDİRİM OLACAK

Cep telefonu vergi muafiyeti uygulamasında telefonlarda ÖTV, KDV, TRT Bandrol, Kültür ve Turizm Bakanlığı payı düşüldükten sonra yaklaşık yüzde 50 civarında bir indirim yapılabiliyor.

İŞTE KALEM KALEM İNDİRİMLİ FİYATLAR

Vergi muafiyeti gelirse 46 bin liralık telefon 23 bin lira civarına düşüyor. Bir diğer örnekte ise 33 bin liralık telefonun 16 bin 700 lira civarına indiği görülüyor. Kısacası vergi muafiyeti cep telefonlarına yüzde 50 indirim getiriyor.

Cep telefonlarını indirimli olarak almak isteyecek olan üniversite öğrencileri bunun için biraz beklemek durumundalar. Yapılacak olan düzenlemenin yasal alt yapısının hazırlanması gerekiyor. Ardından ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın buna dair bir yönetmelik yayınlaması lazım. Tüm bu işlemler seçim sonrasında yapılabilecek ama kesin bir tarih henüz açıklanmadı.