Devlet 1.997 TL maaş bağlıyor! Başvuranlara her ay ödeme yapılıyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vatandaşlara sosyal yardım ödemeleri yapılmaya devam ediliyor. 65 yaşın üstünde olan vatandaşların yararlanabilecekleri yaşlı aylığı ile alakalı ayrıntılar merak ediliyor. Yaşlı aylığa kimlere verilir?
Devlet 1.997 TL maaş bağlıyor! Başvuranlara her ay ödeme yapılıyor!

Türkiye’de sosyal yardımlar son yıllarda oldukça büyük önem kazandı. Vatandaşlar eğer ihtiyaç sahibiyseler çeşitli sosyal yardım programlarından yararlanabiliyorlar. Bu sosyal yardım programları da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Vatandaşlar bu programların koşullarını yerine getirerek nakit ödemeler alabiliyorlar. Bunun için ise Aile Bakanlığı’na başvuru yapılması gerekiyor.

YAŞLI AYLIĞI NEDİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardım programları içerisinde olan yaşlı aylığı en kapsayıcı devlet desteklerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Bu sosyal yardım programı ile ihtiyaç sahibi olan yaşlı vatandaşların ekonomik durumları devlet tarafından destekleniyor. Belirli koşulların yerine getirilmesi ile bu vatandaşlara aylık bağlanıyor ve düzenli olarak bu ödemeler yapılmaya başlanıyor.

ŞARTLARI NELER?

Aile Bakanlığı’nın yaşlı aylığı ile alakalı olarak uygulanan şartlar merak ediliyor. Öncelikle yaşlı aylığının alınabilmesi için vatandaşların 65 yaş üzerinde olmaları gerekiyor. Ardından ise sosyal güvencesi olmayan bu vatandaşların ihtiyaç sahipliği koşulu aranıyor. Ancak bu ihtiyaç sahipliği meselesi farklı bir şekilde tespit ediliyor. Normalde hane içinde ortalama aylık gelir üzerinden bir hesaplama yapılıyor ve bu hesaplamaya tüm hane bireyleri katılıyor. Yaşlı aylığında ise bu aylık için başvuru yapan vatandaş ile varsa eşinin gelirleri üzerinden hane içi kişi başı düşen aylık ortalama gelir hesaplanıyor. Yani çocukları yanında yaşayan yaşlı vatandaşların ihtiyaç sahipliği belirlenirken çocuklarının gelirleri dikkate alınmıyor.

Yapılan hesaplamada hane içi kişi başı ortalama aylık geliri 2.835 TL’den az olan vatandaşlar yaşlı aylığı almaya hak kazanıyorlar. Aile Bakanlığı’na yapılan başvuru incelendikten sonra yaşlı aylığı için hak sahipliği belirleniyor. Hak sahibi olan vatandaşlar her ay düzenli olarak yaşlı aylığı ödemesi almaya başlıyorlar.

YAŞLI AYLIĞI NE KADAR?

Aile Bakanlığı şu anda her ay yaşlı aylığı olarak 1.997 TL ödeme yapıyor. Ancak Aile Bakanlığı’nın diğer sosyal yardımlarında uygulandığı gibi yaşlı aylığı da yılda 2 defa zamlanıyor. Son olarak Ocak ayında zam yapılan yaşlı aylığına Temmuz ayında bir zam daha yapılacak. Memur maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammı yaşlı aylığına da uygulanacak.