Devlet 50 Bin TL ödül veriyor! Tek şartı var, herkes alabilir!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı vatandaşları ödüllendirdiğine dair ikramiye tablosu yayınlandı. Buna göre devlet yaklaşık 50 Bin TL tutarında ödül dağıtıyor.
Devlet 50 Bin TL ödül veriyor! Tek şartı var, herkes alabilir!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye devam ediyor. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu olan kayıt dışı ekonomi devletin ciddi kayıplara uğramasına neden oluyor. Gelişmiş ülkeler ise kayıt dışı ekonomi sorununu çözmüş olsalar da bu alanı özel olarak takip ediyorlar. Türkiye’de ise kayıt dışı ekonomiye yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önemli denetim faaliyetleri bulunuyor.

Bir ülkede kayıt dışı ekonominin azaltılması, orta ve uzun dönemde ekonomik istikrar, gelir dağılımı ve istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesine fayda sağlamaktadır. Ekonomide verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün yükselmesine, ayrıca kamu gelirlerinin artmasına da kayıt dışı ekonominin sıfırlanması katkıda bulunmaktadır.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE

Kayıtlı ekonomiye geçiş sürecinde başarılı olabilmek için toplumun bir arada hareket etmesi gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin desteği ve tüm kurum ve kuruluşların etkin bir şekilde işbirliği içinde olması kayıtlı ekonomiye geçişte önemli vazifeler görüyorlar. Bu kapsamda, söz konusu kayıt dışı faaliyetleri yürütenlerin tespit edilmesine sorumluluk sahibi vatandaşlar da ihbarlarıyla destek oluyor. Vatandaşlara yapılan ihbarlara göre nakit ödüller verilebiliyor.

İHBAR EDENE DEVLET ÖDÜL VERİYOR

Kayıtlı ekonominin sağlanmasının önemli aşamalarından birisi de buna aykırı davrananların vatandaşlar tarafından ihbar edilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı yapılan bu ihbarları değerlendirip inceleme başlatıyor. Yapılan incelemede vatandaşın ihbarı doğru çıkar ve bir vergi kaybı önlenirse bu ihbara konu olan verginin kesinleşmiş oranının yüzde 10’u ödül olarak vatandaşlara veriliyor. 2022 yılında sadece bu şekilde vatandaşlara devlet tarafından 12 Milyon 390 Bin 551 TL ödül dağıtıldı. Bu para da ihbarda bulunan ve ihbarı doğru çıkan 251 kişi arasında paylaştırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen verilere göre son 5 yıl içerisinde vergi kaçıranları ihbar eden 1.555 kişiye devlet 55 Milyon 107 Bin 259 TL ikramiye ödemesi verdi. 2022 yılında yapılan ödül ödemelerinin ortalaması 50 Bin TL’yi buluyor. Vergi kaçağı tutarının miktarına göre verilebilecek ödül de artabiliyor.