Dolar kuru nereye koşuyor, 30 TL kapıda mı? Ünlü ekonomist dolar için fiyat tahminini açıkladı!

Türkiye ekonomisini değerlendiren ünlü ekonomist Devrim Akyıl dolar kuru hakkında yeni değerlendirmelerde bulundu. Sistemin tıkandığını belirten Devrim Akyıl dolar kurunda 30 TL’ye doğru bir hareket beklediğini söyledi.
Dolar kuru nereye koşuyor, 30 TL kapıda mı? Ünlü ekonomist dolar için fiyat tahminini açıkladı!

Türkiye ekonomisinde enteresan gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Dolar kuru baskılansa da yavaş yavaş yükselişini sürdürüyor. Ekonomik göstergeler ise negatif bir piyasa ortamını işaret ediyor. Ünlü ekonomist Devrim Akyıl finansal gelişmeleri değerlendirerek dolar kuruna dair öngörülerini açıkladı.

FİNANSAL DEPREMİN PROVASI!

Merkez Bankası’nın tartışılan kararına dikkat çeken Devrim Akyıl, “Merkez Bankası insanların bazı haklarını ellerinden almak istedi ve bu sonradan iptal oldu. Ancak bu yaklaşan depremin provasıydı. Çok zor günlerden geçiyoruz. Aylardır ekonomi politikasının yanlışlarını anlattık. Ben yüksek faiz politikasının yanında değilim. Düşük faiz politikası alt yapı sağlanmış bir şekilde denenebilir. Sizin alt yapınız uygun değilse düşük faiz politikasının sorunlara yol açmaması mümkün değildi.” dedi.

DÜŞÜK FAİZ VE DÜŞÜK KUR POLİTİKASI PATLADI

Düşük faiz ve düşük kur politikasını eleştiren Devrim Akyıl, “Düşük faiz ve düşük kur politikasının uygulanabilmesi için sınırsız döviz girişiniz olmalı. KKM ile bunu sağlamak istediniz ama o da bir yere kadar. Sonrasında mevduat faizlerini yükselttiniz o da yetmedi. Düşük faiz ve düşük kur politikası da böylece patladı. Son 20 yılın en yüksek faizleri veriliyor. Yoksul halk yüksek faiz altında eziliyor bankada parası olanlar ise yüksek faizle kazanç elde ediyorlar.

Merkez Bankası sonradan iptal olsa da kredilere yönelik bir hamle yaptı. Kredi kullandırılsa o para dövize ve altına yönelebilir. Merkez Bankası’nın satacak dövizi ve altını kalmadı. Bankalar ödemelere sınırlama getirmeye başladılar. Büyük kredilerin tıkanması zarar verebilir ama halkın o kadar zamandır geçim sıkıntısı var ki kredi kartı üzerinden bütçelerini döndürüyorlar. Sistemi bozarsanız o insanlar zor durumda kalır. Geri adım atılsa da bu bir provaydı ve yeniden uygulamaya girme ihtimali çok yüksek.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU TAHMİNİ!

Devalüasyon riskinin güçlendiğini belirten Devrim Akyıl, “Sistem o kadar tıkandı ki seçimi kimin kazandığının bir önemi kalmadı. Kim kazanırsa kazansın bu sorunla karşılaşılacak. Zorunlu olarak devalüasyon yapılması gerekecek. Dolar kuru 27 TL’ye çıkarsa o zaman bir rahatlama gelecek ve o noktada atılacak doğru adımlarda bu sorunların çözülebilmesine imkan olabilecek.

Dolar kurunda yönün yukarıya doğru olduğunu hepimiz biliyoruz. 18,35 TL’ye düşülüp bu seviye aşağı doğru kırılmadıkça da bu istikamet devam eder. Dolar kurunda 30 TL’ye doğru bir hareket olasılık dahilinde. Bu bu hafta mı olur yoksa seçim sonrasına mı kalır bilemiyorum. Bu olmak zorunda, sistem tıkandı. Uzun vadede ise dolar kurunda 44 TL hedefinden söz edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan finansal değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.