Asgari ücrete açlık sınırı tarifesi! Konuşulan ilk zam rakamı belli oldu!

Asgari ücrete yapılacak olan Temmuz zammına ilişkin hesaplamalar hız kazandı. İşveren ile mutabakat sağlanarak gerçekleştirilecek zammın ne kadar olacağı merak ediliyor. Asgari ücret için konuşulan ilk zam rakamları belli oldu.
Asgari ücrete açlık sınırı tarifesi! Konuşulan ilk zam rakamı belli oldu!

Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli vatandaş aylardır açlık sınırının altında bir ücret ile geçim mücadelesi veriyor. Yaklaşık 7,1 milyon asgari ücretli çalışan enflasyon altında ezilen maaşlarına yapılacak Temmuz zammına dair net açıklama bekliyorlar. Asgari ücret zammı için çeşitli hesaplamalar yapılırken kamuoyuna bazı rakamlar da yansımaya devam ediyor.

VEDAT BİLGİN’İN KRİTERİ AÇLIK SINIRI ALTI!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak ilk rakam veren isimlerden birisi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin olmuştu. Ancak Vedat Bilgin’in ortaya koyduğu 500 dolar kriteri asgari ücreti açlık sınırının üzerine çıkarmaya yetmiyor. 500 doların şu andaki karşılığı 10.000 TL’ye yakın bir rakamı ifade ediyor. Açlık sınırı ise son olarak Nisan ayında 10.135 TL olarak açıklanmıştı. Bahsi edilen zam açıklansa bile asgari ücret açlık sınırının altında kalacak ve yıl sonuna kadar asgari ücretliler geçim sıkıntısı yaşamaya devam edecekler.

ARA ZAM HAZİRAN’DA BELLİ OLACAK!

Asgari ücrete ara zam yapılmasına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı bir çalışma yürütüyor. Ancak sürecin resmileşmesi için seçim sonuçlarının belli olması gerekiyor. Ardından resmi adımlar atılarak işveren ve işçi temsilcileri bir araya gelerek zam hakkında görüşme sağlanacak. Son sözü ise eğer seçimi kazanırsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Seçimin Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kazanılması durumunda yine asgari ücrete zam yapılacak ama hesaplama yöntemi değişecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINA DAİR HESAPLAMA SONUÇLARI!

Asgari ücret zammı hesaplaması yapmak için uygulanan herhangi bir formül bulunmuyor. Tek başına enflasyon verisi de kıstas olmuyor. Asgari ücretlinin alım gücündeki kayıplarla işverenlerin ödeme gücü arasında bir denge sağlanarak asgari ücret zammı belirleniyor. Asgari ücret zammı için kulislerde yüzde 30 rakamı güçlenmeye başladı. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete Temmuz ayında yapılan yüzde 30 oranındaki zammın aynı şekilde uygulanacağına dair ihtimal güçlendi.

Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması durumunda şu anda 8.506 TL olan asgari ücret 11.057 TL olacak. Asgari ücretteki net artış ise 2.551 TL olacak. Bu zam formülü ile asgari ücretin açlık sınırının üstünde kalması mümkün olabiliyor.