Dolar kuru, otomobil ve konut fiyatları ne zaman düşmeye başlayacak? Evren Devrim Zelyut fiyatların düşeceği tarihi açıkladı!

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut dolar kuru ile otomobil ve ev fiyatlarının ne zaman düşebileceğini açıkladı. Dolar kuru ne zaman düşmeye başlar? Otomobil fiyatları zaman düşecek? Konut fiyatları düşer mi?
Dolar kuru, otomobil ve konut fiyatları ne zaman düşmeye başlayacak? Evren Devrim Zelyut fiyatların düşeceği tarihi açıkladı!

Türkiye’de vatandaşlar hayat pahalılığından yakınırken yükselen dolar kuru dolaylı olarak otomobil ve konut fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Otomobil ve ev satın almakta zorlanan vatandaşlar fiyatların ne zaman düşeceğine dair büyük bir merak içerisindeler. Peki dolar kurunun düşmesine bağlı olarak Türkiye’de otomobil ve konut fiyatları ne zaman düşer. İşte ekonomist Evren Devrim Zelyut’un son değerlendirmesi...

OTOMOBİLDE ÖTV İNDİRİMİ GELİR Mİ?

Otomobil fiyatlarının düşme ihtimalini değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “Otomobil fiyatları popüler bir konu oldu. Otomobil fiyatlarının düşmesi için ÖTV’nin düşmesi şart. Peki devlet bunu şu anda düşürebilir mi? Bunun için devletin giderlerine ve harcamalarına bakmak gerekir. ÖTV vatandaşın üstüne salınmış bir işkence türüdür. Son 20 yılın rakamlarına bakmamız gerekiyor. 2003 – 2020 yılları arasında 2,2 trilyon dolar vergi toplandı. Bunun 301 milyar doları yatırımlar için harcanmış. 494 milyar dolar da faize harcama yapılıyor. Geriye kalan 1,4 trilyon dolar nerede? Bu vergi gelirleri bir kesimden diğer kesime transfer edildi. ÖTV de bu yanlışlıkların telafi aracı oldu.” dedi.

OTOMOBİL FİYATLARI ŞU ANDA NEDEN DÜŞMEZ?

Otomobil fiyatlarının düşmesine dair herhangi bir gerekçe olmasını belirten Evren Devrim Zelyut, “Global otomobil satıcılarının fiyat artışları gelmeye devam ediyor. Bunun yanında kur da düşmeyecek. Ek olarak da çip krizi ve bunun gibi nedenlerle araç fiyatları yükseliyor. Böyle bir durumda hiç otomobil fiyatları düşer mi? Elbette düşmeyecek ve artmaya devam edecek. Peki nereye kadar bu yükselişler devam eder? Onun da cevabını konut fiyatlarını da katarak söyleyeyim.” ifadelerini kullandı.

OTOMOBİL VE KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Otomobil ve konut fiyatları ne zaman düşer sorusunu yanıtlayan Evren Devrim Zelyut, “2023 yılının Şubat ve Mart ayına kadar otomobil ve konut fiyatlarındaki artışlar devam edecek. 2023 Şubat ve Mart döneminde fiyatlar durağanlaşacak ve Haziran ayında yapılacak seçimlere kadar yükselişler kesilecek. Bu seçimlerde eğer ekonomi yönetimini değiştirecek bir irade ortaya çıkarsa o zaman otomobil ve konut fiyatlarında gerilemeye başlar. Yalnız seçimde mevcut ekonomi yönetimi devam yetkisi alırsa o zaman da fiyatlar kaldığı yerden yükselmeye devam eder. Ben rakamlarla konuşuyorum ve kesinlikle siyaset yapmıyorum. Devlet kurumlarını yandaşlarla doldurup 2-3 maaş bağlarsanız otomobilden yüksek ÖTV almak zorunda kalırsın.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU NE ZAMAN DÜŞMEYE BAŞLAR?

Dolar kurunun neden yükseldiğine dikkat çeken Evren Devrim Zelyut, “Dolar kurunun neden yükseldiğini defalarca izah ettik. Yanlış ekonomi politikası, artan borç stoku, döviz kıtlığı, faiz politikasının realist olmaması gibi nedenler dolar kurunun yükselişini sağlıyor. Dolar kuru eğer düşecekse ekonomi politikalarının değişmesi gerekir. Bunun da şu andaki ekonomi yönetimi ile olmayacağı çok açık. Bundan dolayı eğer seçim olur ekonomi yönetimi değişirse, yeni ekonomi yönetimi gerçekçi politikaları uygularsa, kamu harcamaları azaltılırsa, hukuk yeniden etkin kılınıp yabancı yatırımcıya güven verilirse o zaman dolar kuru düşer. Beraberinde de otomobil fiyatları da konut fiyatları da geriler.” dedi.

Not: Burada yer alan tüm değerlendirmeler ilgili ekonomiste ait olmakla beraber yatırım yapılırken tek veri olarak kullanılmasının kazanç garantisi yoktur. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.