Dolar kurunun adil değeri belli oldu! Uluslararası Finans Enstitüsü açıkladı!

Dolar kuru üzerinden son günlerde yapılan tartışmalar devam ederken Uluslararası Finans Enstitüsü dolar kurunun adil değerini açıkladı. Dolar kuru kaç TL olmalı, adil değeri ne kadar?
Dolar kurunun adil değeri belli oldu! Uluslararası Finans Enstitüsü açıkladı!

Türkiye ekonominde dolar kuru endeksli tartışmalar devam ediyor. Merkez Bankası’nın rezervlerinin azaldığını belirten bazı ekonomistler altın satışlarına başlandığını iddia ediyorlar. Dolar kurunun artık baskılanamadığını belirten bu ekonomistler kurda zorunlu olarak yükselişe izin verildiği görüşünü savunuyorlar. Merkez Bankası ise yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın rezervlerinin arttığını ve herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çiziyor.

DOLAR KURUNUN ADİL DEĞERİ NE KADAR?

Dolar kurunda hafif hafif yükselişler gerçekleşmeye devam ediyor. Şu anda dolar kuru 19,42 TL seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Bu piyasa ortamında dolar kuru ile alakalı olarak Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından bir değerlendirme yapıldı. Hazırlanan raporda dolar kurunun adil değeri yani olması gereken seviyesi açıklandı. Kısa bir dolar kuru değerlendirmesi yapılan raporu Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks açıkladı.

Dolar kurunun adil değerini açıklayan Başekonomist Robin Brooks, “Dolar kurunun adil değeri şu anda 21 TL’dir. Yaklaşan seçimler dolar kuru üzerinde etkili oluyor. Bu seçimler ülkenin varlıkları değer kaybetmiş krediye dayalı büyüme modelinin sonunu getirme potansiyeline sahiptir. Bundan dolayı Türk lirasında bir toparlanma olabilir. Bu, temel olarak da olumlu olacaktır. Böyle bir gelişme yaşanması durumunda Uluslararası Finans Enstitüsü de dolar kurunun adil değerini düşürmeyi değerlendirmeye alabilir. Türk lirasında değer kayıplarının süreceğine dair beklenti oldukça yaygın ve bu da karamsarlığı aşırı seviyeye taşıyor.” dedi.

DOLAR KURUNDA SEÇİM SONRASINA İŞARET EDİLİYOR

Tüm finansal değerlendirmelerde dolar kurunda seçim sonrasına işaret ediliyor. Seçimlerde kimin kazanacağına göre gelecek dönemin ekonomi politikası belirlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim zaferi elde etmesi durumunda para politikasında heterodoks yaklaşım devam ettirilecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması durumunda ise heterodoks politikalar terk edilerek yeniden ortodoks politikalara dönüş yapılacak. Bu iki farklı senaryoda da dolar kuru beklentisinin farklı olacağı tahmin ediliyor. Dolar kurunda her iki ihtimalde de yükseliş olmasına kesin gözüyle bakılıyor ama bu yükselişin hangi seviyede duracağı seçimin kim tarafından kazanılmasına göre değişecek.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında görülmemeleridir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.