Ekonomist Mahfi Eğilmez’den çok konuşulacak iddia: Madeni para sıkıntısı var!

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, piyasalarda madeni para sıkıntısı olduğuna dair duyum aldığını ve paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini belirterek, Darphane’nin konuyu incelemesi gerektiğini dile getirdi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez’den çok konuşulacak iddia: Madeni para sıkıntısı var!

Türkiye’de son aylarda çok ciddi bir ekonomik darboğaz durumu yaşanıyor. Döviz kurlarının hızla yükselişe geçtiği 2021 yılı son çeyreğinden itibaren giderek daha yüksek oranlarda artan enflasyon, ürün ve hizmetlere peş peşe gelen zamlar, küresel enflasyondaki artış ve resesyon beklentileri, yurtiçi piyasalarda sallantıları da beraberinde getirdi.

Dolar kurunun yeniden 18 TL seviyesine ulaşması ve kur kaynaklı ciddi problemlerin görülmesi ile piyasada madeni para sorunlarının başladığı iddiaları gündeme geldi. Ekonomist Mahfi Eğilmez de piyasadaki madeni para sıkıntılarına ilişkin aldığı bir duyum üzerinden Darphane’ye çağrıda bulundu. Eğilmez, madeni paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini ifade etti. İşte detaylar…

EKONOMİST EĞİLMEZ, DARPHANE’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Ekonomi piyasalarına ilişkin yaptığı yorum ve değerlendirmeler ile dikkatleri çeken Ekonomist Mahfi Eğilmez, aldığı bir duyum üzerinden çarpıcı bir iddiayı yeniden gündeme taşıdı. Sosyal medyada, madeni paraların maliyetlerinden daha ucuz hale geldiği ve bu nedenle de birçok kişinin bu paraları eriterek farklı yollardan kazanç sağladığı iddiaları gündeme geliyordu. Bu iddiaları gündemine alan Mahfi Eğilmez, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu ve konuya ilişkin açıklamasında Darphane’yi de göreve çağırdı.

MAHFİ EĞİLMEZ’İN AÇIKLAMALARI

Ekonomist Mahfi Eğilmez’den çok konuşulacak iddia: Madeni para sıkıntısı var!

Sosyal medyadan konuya ilişkin paylaşımda bulunan Ekonomist Mahfi Eğilmez, açıklamasında “Bazı iş sahipleri piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu iletiyorlar ve madeni paraların eritilip hurdaya gitmiş olup olmadığını soruyorlar. Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi? Darphane’nin bu konuyu araştırması gerekir” sözlerine yer verdi.

GRESHAM KANUNU NEDİR?

Mahfi Eğilmez’in sosyal medya paylaşımında değindiği “Gresham Kanunu”, adını Kraliçe I. Elizabeth’in mali danışmanı Sir Thomas Gresham’dan alıyor. Söz konusu kanun özetle “kötü para iyi parayı kovar” olarak biliniyor. Bu kanuna göre nispi yüz değerleri nispi külçe içeriğinden farklı olan iki madeni para dolaşımda ise madeni paralar eritilmek üzere dolaşımdan çıkarılıyor. Mahfi Eğilmez de bu kanunun geri dönmüş olabileceğini ifade ediyor.