Elektrik faturalarına Sayıştay müdahalesi! Faturalardan o ödemeler çıkarılacak!

Sayıştay elektrik faturaları ile alakalı olarak önemli bir karar aldı. Tüm vatandaşlardan tahsil edilen bir ödemeyi kanuna aykırı bulan Sayıştay faturalardan o maliyet biriminin çıkarılmasını istedi. Peki elektrik faturaları düşecek mi? Artık daha düşük elektrik faturası mı gelecek?
Elektrik faturalarına Sayıştay müdahalesi! Faturalardan o ödemeler çıkarılacak!

Türkiye’de vatandaşlar elektrik faturalarının yüksek olmasından dolayı şikayetçi olurken Sayıştay yıllardır elektrik faturalarında olmaması gereken bir maliyet biriminden dolayı vatandaşlardan tahsilat yapıldığını ortaya çıkardı. Kanuna aykırı olarak yayınlanan bir tebliğ ile alınan bu ödemeler vatandaşların yıllardır yüksek elektrik faturası ile karşılaşmalarına neden oldu.

HER AY ELEKTRİK FATURALARI ÜZERİNDEN HAKSIZ PARA TOPLAMIŞLAR!

Sayıştay tarafından yapılan inceleme sonucu ortaya çıkar çarpıcı detaya göre elektrik dağıtım şirketlerinin araştırma geliştirme (AR-GE) harcamaları kanuna aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtılıyor. Bu şekilde elektrik dağıtım şirketleri vatandaşlardan haksız para topluyor. Bunu tespit eden Sayıştay’ın kritik kararı gündeme bomba gibi düştü.

4 YILDA VATANDAŞTAN 117 MİLYON TL FAZLADAN TOPLANDI

Sayıştay tarafından konuya dair yazılan raporda AR-GE harcamalarının vatandaşlardan alınamayacağının kanunda açık bir şekilde yazılı olduğuna dikkat çekildi. Aynı raporda 2016 ile 2020 yılları arasında 21 elektrik dağıtım şirketinin toplam 117,5 milyon liralık AR-GE harcamalarının vatandaşlardan hukuksuz bir şekilde tahsil edildiği belirlendi.

KANUNA AYKIRI BULUNDU

Elektrik faturaları üzerinden vatandaşlar haksız alınan paraların alınma gerekçesini yayınlanan bir tebliğ oluşturuyor. Şirketler bu tebliğe dayanarak vatandaşlardan bu paraları topladılar. Ancak bunun dağıtım tarifesinin bir unsuru olarak uygulanması Sayıştay tarafından hukuki bulunmadı. Elektrik Piyasası Kanunu’nun 17. maddesinin bu tebliğ ile AR-GE harcamalarının vatandaşlardan tahsil edilmesini hukuka aykırı buluyor.

ELEKTRİK FATURALARINDAN ÇIKAIRLMASI İSTENDİ!

Konuya dair Sayıştay raporunda geniş bilgiler verildi. Bu raporda kanun hükümlerinin çok açık olduğu, piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsura tarifede yer verilemeyeceği tespiti yapıldı. Sayıştay elektrik dağıtım şirketlerinin AR-GE faaliyetlerinin dağıtım faaliyeti ile doğrudan alakası olmadığının dikkate alınması gerektiğini bildirdi. Bundan dolayı yapılan bu harcamaların da tarifelerde bulunmaması ve faturalara yansıtılmaması gerektiği belirtildi.

Sayıştay tarafından düzenlenen raporun son kısmında ise asıl alınan karara yer verildi. Kanuna aykırı olan ve Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ile vatandaşlardan tahsil edilen AR-GE harcamalarının elektrik faturalarından çıkarılması istendi.