Emekli maaşlarına kademeli zam! Hesaplamalar yapıldı, hangi emekli ne kadar zam alacak?

Emekli maaş zammı hesaplamaları yapılmaya devam ediliyor. Emeklilerin Temmuz zamları bu yıl farklı bir şekilde hesaplanacağı için farklı zam oranları gündeme gelebiliyor. Kademeli bir zam ile emeklilerin maaşında artışa gidilecek.
Emekli maaşlarına kademeli zam! Hesaplamalar yapıldı, hangi emekli ne kadar zam alacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammı ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Temmuz ayı için emekli maaş zammı hesaplamaları oldukça farklı bir yöntemle yapılacak. Bu yıl devreye kademeli bir zam sistemi girecek. Emeklilerin maaş zamları 4 ayrı grupta değerlendirilip kararlaştırılacak. Peki emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranı yüzde kaç olacak?

KADEMELİ ZAM NE DEMEK?

Emekli maaşlarında yapılan son zam oldukça büyük tepki çekmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu tepkilere hak vererek kademeli maaş zammı sistemini devreye sokmaya karar verdi. En düşük emekli maaş 7.500 TL'ye çıkarılmış ve 7.500 TL'nin üzerinde emekli maaşı alanların maaşlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştı. Bu durumda emekliler arasındaki maaş farkını kapattı. Yüksek prim ödeyerek yüksek emekli maaşı alanlar ile düşük emekli maaşı alanlar arasında fark kapanınca yüksekten prim ödemenin anlamı kalmadı. Bundan dolayı kademeli zam Temmuz ayında devreye sokularak fark yeniden açılacak. 

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI!

Emekli maaşlarına enflasyona göre bazı oranlarda zam uygulaması yapılacak. temmuz ayında 2023 yılının ilk 6 ayında oluşan enflasyon kadar maaş zammı alacak olan emekliler için 4 aylık enflasyon kesinleşti. Buna göre emeklilerin yüzde 15,22 oranında maaş zamları kesin olarak yapılacak. Bunun üzerine Mayıs ve Haziran aylarının enflasyonları da eklenecek. Bu durumda da emekli maaşlarına tahminen yüzde 20 oranında sadece enflasyondan kaynaklanan bir zam yapılacak. Ancak sadece maaş zammı bu olmayacak. 

Emeklilere bir de refah payı artışı zammı verilecek. Kademeli zam sistemi burada devreye girecek. maaşı düşük emekliler daha az, maaşı yüksek emekliler daha fazla zam alacaklar. 7.500 TL'ye kadar maaşı olanlara yüzde 5, 7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaşı olanlara yüzde 6, 10.000 TL ile 15.000 TL arasında maaşı olanlara yüzde 7 ve 15.000 TL üstünde maaşı olanlara yüzde 8 oranlarında refah payı zammı verileceği iddia edildi. 

Bu sistemin uygulanması durumunda 7.500 TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yüzde 25 artacak ve 9.375 TL'ye yükselecek. 8.500 TL emekli maaşı alan bir emekliye yüzde 26 zam yapılacak ve maaşı 10.710 TL olacak. Bu şekilde maaş zamları kademeli olarak hesaplanacak.