Emekliler Temmuz zamlarını bekliyor! SGK başuzmanı hesapladı, en az 15.000 TL olacak!

Maaş zamları hakkında SGK Başuzmanı İsa Karakaş yeni bir hesaplama yaparak maaşlarda ne kadar artış yapılacağına dair tahmini rakamlar verdi. Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?
Emekliler Temmuz zamlarını bekliyor! SGK başuzmanı hesapladı, en az 15.000 TL olacak!

Türkiye’de memurlar ve emekliler büyük bir merakla Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan zammı beklemeye başladılar. Bu zam için bazı öncü veriler belli oldu. En önemli veriyi ise enflasyon rakamı oluşturdu. TÜİK’in resmi rakamlarına göre 2023 yılının ilk 5 ayında yüzde 16,26 oranında bir enflasyon çıktı. Bu oranın üzerine Haziran ayı da eklenecek ve yılın ilk 6 ayındaki enflasyon farkı ortaya çıkacak. Ancak vatandaşlara her ay verilecek olan 25 metreküp bedava doğalgaz nedeniyle Haziran ayında da ciddi bir enflasyon rakamı çıkmayacak.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI

Memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zamları değerlendiren SGK Başuzmanı İsa Karakaş, “Memur maaşlarına ne kadar zam yapılırsa bu otomatik olarak memur emeklilerinin maaşlarına da yansıtılıyor. Emekli ve memur maaşları Ocak ve Temmuz aylarında zamlanıyor. Bu zam oranı da enflasyon oranına refah payı artışı eklenerek tespit ediliyor.” dedi.

Memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zammın farklı olacağını belirten İsa Karakaş, “Memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam oranı tamamen memur maaşlarına bağlı. Memurlar hangi hakları elde ederlerse memur emeklileri de bundan yararlanıyorlar. SSK ve Bağkur emeklileri ise farklı bir yöntemle maaş zammı alıyorlar. Genel olarak bu enflasyon ve refah payı ile hesaplanması gerekirken bu dönem sadece enflasyon ve refah payı ile güncellenmesi büyük sorunlara yol açabilir ve toplumsal adalete aykırılık teşkil edebilir. Dolayısıyla temmuz ayında yapılacak hesaplamada son derece farklı olarak birden fazla mihenk taşı söz konusu. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak maaşların yeniden dengeye oturtulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş hesaplamasına değinen İsa Karakaş, “SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam için enflasyona bakmamız gerekiyor. İlk 5 ayda yüzde 16,26 oranında enflasyon çıktı. Haziran ayı da eklendiğinde bu oranın yüzde 16’yı bile bulamayacağını söyleyebiliriz. Bu yüzde 16’lık fark Ssk ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına aynen zam olarak yansıtılacak. Bu emeklilere bir de refah payı verilecek.” dedi.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamlarına dikkat çeken İsa Karakaş, “En düşük memur maaşı şu anda 11.340 TL’dir. Bu tutar Temmuz ayında 22.000 TL olacak. Demekki en az yüzde 94 oranında zam yapılacak. Kamudaki dengeleri de düşündüğümüzde bir şefin maaşı 14.640 TL’den 26.811 TL’ye, müdür maaşı 19.500 TL’den 33.858 TL’ye, öğretmen maaşı 14.700 TL’den 26.898 TL’ye yükselecek. Şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 7.901 TL olarak ödeniyor. En düşük memur maaşına yapılacak olan zammın buna da yansıtılması ile en düşük memur emeklisi maaşı 15.328 TL olacak.” ifadelerini kullandı.