Emeklilere refah payı zammı! Hesaplamalar başladı, yeni maaşlar kaç TL olacak?

Emeklilerin maaşlarına yapılacak olan refah payı zammı heyecan yarattı. Emekli maaşları ne kadar artacak, refah payı zammı yüzde kaç olarak uygulanacak?
Emeklilere refah payı zammı! Hesaplamalar başladı, yeni maaşlar kaç TL olacak?

Emeklilerin maaşları ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı refah payı zammı büyük bir heyecan yarattı. Emekli maaş zammı hesaplamaları da yapılmaya başlandı. Temmuz ayında yapılacak olan maaşlara eklenecek olan refah payı zammının maaşlara nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI!

Emekli maaşlarına Temmuz ayında rutin bir şekilde 6 aylık enflasyon farkı zam olarak eklenecek. Bu zam oranı ise 3 Temmuz’da açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon rakamları işle netleşecek. Yaklaşık 15 milyon emeklinin maaşı bu şekilde artacak. Bu yıl farklı olarak ise bir de refah payı zammı uygulanacak.

Refah payı olarak uygulanacak olan zamda tüm emeklilere eşit oranda zam yapılmayacak. En düşük emekli maaşının 5.500 TL’den 7.500 TL’ye çıkarılması ile beraber emekli maaşlarında büyük bir dengesizlik oluştu. Refah payı zammı 7.500 TL altında maaş alanlara daha az uygulanırken 7.500 TL’den fazla maaş alan emeklilere daha fazla verilecek.

Enflasyon verileri emeklilerin maaş zamlarında belirleyici oluyor. Önce bu enflasyon rakamının hesaplanması gerekiyor. Merkez Bankası’nın tahminine göre 6 aylık enflasyon yüzde 21,43 olarak çıkacak. Bu oran refah payı hesaba katılmadan emekli maaş zammı olacak. Ancak Merkez Bankası’nın tahmininin gerçekleşme garantisi yok. Bundan dolayı 6 aylık enflasyonun yüzde 25 ile yüzde 30 arasında çıkması daha yüksek bir beklenti oldu.

Emekli maaş zamlarında en çok merak edilen konu ise refah payı zammının yüzde kaç olacağı oldu. Bu konuda elde tek veri bulunuyor. Ocak ayında yapılan refah payı zammı emeklilere yüzde 14,60 olarak verilmişti. Temmuz ayında eklenecek olan refah payının enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından belli olması bekleniyor. 7.500 TL üzerinde emekli maaşı alanlara yüzde 10 civarında refah payı zammı eklenmesi bekleniyor.

Emekli maaş zammı hesaplamalarına göre enflasyon oranından kaynaklanan zammın yaklaşık yüzde 25 olması bekleniyor. Bu rakamın netleşmesinin ardından maaş zamları refah payının eklenmesiyle yüzde 35’e tamamlanacağı tahmin ediliyor. Yani bugün 8.000 TL maaş alan bir emekli yüzde 35’lik zammın ardından 10.800 TL maaş almaya başlayacak.