Emeklilik yaş yıl prim şart tablosu yayımlandı o kişiler 5375 günle 46 yaşında emekli olacaklar

Emeklilik için gün sayan kişiler EYT yasası ile erken emeklilik hayalleri kurarken mevcut SGK mevzuatı ile yaş yıl prim şart tablosu yayımlandı. 5375 günle emeklilik şartları ile 46 yaşında da emekli olmak mümkün!
Emeklilik yaş yıl prim şart tablosu yayımlandı o kişiler 5375 günle 46 yaşında emekli olacaklar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası ile çalışmalar devam ederken mevcut SGK mevzuatı ile kimin hangi koşullarda emekli olacağı bir kere daha hatırlatıldı. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde olan kişilerin emeklilik koşulları için yapılacak olan yasal düzenleme sonrasında şartlarda güncellenme ve olumlu yönde yeni düzenleme yapılması bekleniyordu. 

Türkiye'de 1999 senesinde yapılan yasal düzenleme sonrasında emeklilik koşulları değiştirilmiş, ilk kez yaş şartı da uygulamaya alınmıştı. O tarihe kadar sadece prim gün şartı ve hizmet yılı koşullarını taşıyan kişiler emekli olma hakkı elde ederken, 1999 senesinde çok genç emeklilik sayısının artması üzerine yaş şartı da devreye alınmıştı. 

46 YAŞINDA EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Pek çok kişinin erken yaşta emekli olması ve emeklilik sisteminin bu şekilde sürdürülebilir olmadığı gerekçesi ile 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile emeklilik şartları değiştirilmiş, mevcut şartlara yaş şartı da eklenmişti. Emekli olmak için gün sayan kişilerin büyük bir bölümü hizmet süresi ve prim gün şartını taşımasına rağmen yaş şartına takıldığı için emeklilik hakkını kaybetmişti. İlk işe giriş tarihi öne çekildikçe emeklilik yaşı düşerken ilk işe giriş tarihi 15 Nisan 1990 olan ve 20 yıllık sigortalılık süresi ile 5375 prim gün şartını dolduran kadınlar 46 yaşında dahi olsalar hemen emeklilik hakkı elde edecekler. 

Emeklilik yaş yıl prim şart tablosu yayımlandı o kişiler 5375 günle 46 yaşında emekli olacaklar

KADINLARDA VE ERKEKLERDE EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR, İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik hesaplaması için mevcut SGK mevzuatı ile sigortalılık süresi ve prim şartını tamamlayan kişilere yaşa göre kademeli olarak emeklilik hakkı verilmektedir. İlk işe giriş tarihi erkene çekildikçe hem kadınlar hem de erkeklerde emeklilik yaşı erkene çekiliyor.

8 Eylül 1976 ve öncesi işe giren kişiler yaş şartı uygulanmayan tek grup olarak öne çıkarken 1976 ile 1979 yılları arasında işe giren kişilerin 5 bin prim günü ve 20 yıllık hizmet süresisin doldurması şartı ile 44 yaşında emekli olmasına izin verilmektedir. Bu tarihten sonrası ise yukarıda yer alan tabloya göre işe giriş tarihi ileri gittikçe yaş şartı 60 yaşa kadar çıkmaktadır.