Emeklilik yaşı düşüyor! Devlet destekleyecek, 12.804 TL ödenecek!

Kısa bir süre önce açıklanan ev hanımlarına erken emeklilik konusunda ayrıntılar belli olmaya başladı. Ev hanımları normalin altında sürelerde emekli olabilecekler. Bu imkanın yanında devlet ev hanımlarına emekli olabilmeleri için prim desteği de verecek.
Emeklilik yaşı düşüyor! Devlet destekleyecek, 12.804 TL ödenecek!

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde siyasi partiler vatandaşları ikna edebilmek için kozlarını oynamaya başladılar. Bu seçimlerde AK Parti’nin en önemli kozları hafta içinde seçim beyannamesi ile kamuoyuna ilan edildi. Bu vaatler içerisinde en çok ses getirenlerden birisi de ev hanımlarına erken emeklilik getirecek sistemin kurulması oldu. Milyonlarca ev hanımı kolay bir şekilde emekli olabilme imkanı bulacaklar. Bu imkanın ev hanımlarına hangi şartlarda verileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmamıştı.

DEVLETTEN PRİM DESTEĞİ

Bazı meslek grupları için özel sosyal sigorta programları oluşturulacak, yaşlı bakım sigortası uygulamaya geçirilecek, bir ayağını ev kadınlarına prim desteği, diğer ayağını her ailede bir sigortalının oluşturduğu aile desteği sigortası gibi yeni uygulamalar yaşama geçirilecek. Ev kadınlarında emeklilik yaşı çocuk sayısına göre aşağı çekilecek, devletin vereceği yıllık prim desteği 12 bin 804 lira olacak.

DAHA AZ PRİM ÖDENECEK

Emeklilik yaşı kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre aşağı çekilecek. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Yapılacak emeklilik düzenlemesi ile kadınlar daha az ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Bugün itibarıyla ev kadınlarının emekli olması için devletin ödeyeceği aylık prim tutarı 1.067 lira olup, 3.202 lira yerine 2 bin 135 lira yatırılacak. Böylece verilecek yıllık destek 12 bin 804 lira olacak. Asgari ücret arttıkça prim desteği de yükselecek.

10 YILLIK PRİMLE EMEKLİLİK!

Ev hanımlarına çocuk sayılarına göre verilecek olan erken emeklilik hakkında bazı ayrıntılar netleşiyor. Normal koşullarda şu anda bir kişi EYT’li değilse kısmi emeklilik dışında en az 7200 prim günü ile emekli olabiliyor. Bu koşulun uygulanması çoğu ev hanımının emekli olmasının imkansız hale gelmesi oluyor. Onun yerine 3600 gün ile ev hanımlarına erken emeklilik hakkı sağlanacak.

10 yıl prim ödeyen ev hanımları çocuk sayılarına göre emekli olup maaşa bağlanabilecekler. Bunun yanında ev hanımlarının emekliliklerinde yaş şartının esnetilmesi bekleniyor. Engelli çocuğu olan annelere sağlandığı gibi emeklilik yaşı 5 yıl ve daha uzun süreli düşürülebilecek.