Emeklilikte prime takılanlar dikkat! SGK açıkladı, bu süreleri borçlanabilirsiniz!

EYT’de kademeli prim sisteminin uygulanması ile beraber çok sayıda çalışan yaşa değil de prime takıldı. SGK hangi sürelerin borçlanmaya dahil edilebileceğine dair ayrıntılı bir açıklama yaptı.
Emeklilikte prime takılanlar dikkat! SGK açıkladı, bu süreleri borçlanabilirsiniz!

EYT düzenlemesi ile beraber oldukça sıkıntılı yeni bir süreç daha başlıyor. Getirilen kademeli prim sistemi ile kendilerini 5000 prim günü için hazırlayanlar eksik primlerle karşılaştılar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yerini Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT)’ye bıraktı. Bu sorunun çözümü için ise SGK mevzuatında bazı kolaylaştırıcı imkanlar bulunuyor.

BORÇLANMA YAPILABİLİR!

SGK sisteminde sigortalılar eksik prim günlerini borçlanma yaparak satın alabiliyorlar. Bu şekilde o sürelerin dolmasının beklenmesine gerek kalmadan emekli olunabiliyor. Ancak bu borçlanma meselesi oldukça kapsamlı bir muhteviyata sahip oluyor. Her sigortalının borçlanma yapabilmesi gibi bir uygulama yok. SGK’ya para ödeyerek primleri tamamlamak için borçlanma hakkına sahip olmak gerekiyor. Bu hakkı olmayanlar 1 gün bile borçlanma yapamıyorlar. SGK da kimlerin ne kadar borçlanma hakkı olduğunu detaylıca açıkladı.

KİMLER BORÇLANMA YAPABİLİR?

Sgk yaptığı kapsamlı bir açıklama ile borçlanma hakkının yasal mevzuatını duyurdu. Buna göre borçlanma hakkı sadece şu durumlarda verilebiliyor:

-Kadınlar ücretsiz doğum veya analık izni sürelerini borçlanabilirler. Sigortalı kadınlar doğumdan sonra prim ödemeden geçen süreler için de borçlanma yapabilirler.
-Erkekler er veya erbaş olarak silah altında oldukları süreleri borçlanabilirler. Yedek subay okulunda geçen süreler de borçlanma kapsamındadır.
-Ücretsiz izin süreleri için borçlanma yapılabilir.
-Sigortalı olmamak şartıyla doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılabilir.
-Sigortasız bir şekilde avukatlık stajı yapılmışsa en fazla 1 yıla kadar bu süreler borçlanılabilir.
-Sigortalı olarak çalışıyorken herhangi bir suçtan dolayı tutuklanan veya gözaltına alınanlar bu suçtan beraat ederlerse tutukluluk veya gözaltı sürelerini borçlanabilirler.
-Grev veya lokavtta geçen süreler de borçlanma kapsamındadır.
-Doktorlar fahri asistanlık yapmışsalar o süreleri borçlanabilirler.
-Seçim kanunu nedeniyle istifa edenler bu istifa tarihi ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başı arasındaki süreyi borçlanabilirler.
-Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar bu çalıştıkları aylarda eksik kalan süreler için borçlanma yapabilirler.
-Yurt dışında geçen öğrenim süreleri de borçlanma kapsamındadır.
-Uzman ve usta öğreticilikte geçen süreler için de borçlanma yapılabilir.

BORÇLANMA İLE EMEKLİ OLUNUR MU?

SGK'da borçlanma işlemi yapılarak emekli olma imkanı vardır. Hakkı olan vatandaşlar bedelini ödeyerek borçlanabilirler. Borçlanma işleminin tamamlanıp prim sürelerinin artması için ödemenin yapılması gerekecek. Ödeme yapılmaması durumunda borçlanma işlemi iptal edilir.