En düşük net maaş 18.500 TL! Yılda 4 defa da ikramiye ödenecek!

Kamu işçilerine yapılan toplu sözleşme zammına dair detaylar belli oldu. Buna göre kamu işçilerinde en düşük ücretteki artış yüzde 107 olurken yılda 4 defa da tüm işçilere ikramiye ödemesi yapılacağı bildirildi.
En düşük net maaş 18.500 TL! Yılda 4 defa da ikramiye ödenecek!

Kamu işçileri için yapılan toplu iş sözleşmesinde önceki gün anlaşma sağlanmıştı. Ocak ayından itibaren devam eden görüşmelerde varılan anlaşmayla kamu işçileri yüzde 45 maaş zammı alacaklar. Ancak toplu sözleşme içerisinde çok sayıda iyileştirme ve ek ödeme de yer aldığı ortaya çıktı.

KAMU İŞÇİLERİNİN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ZAFERİ!

İl özel idareleri, karayolları, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, hastaneler başta olmak üzere kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü önceki gün imzalandı. Protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan hakları belirlendi. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncellenerek ücret zammı oranında artırılırken, ek ödeme, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıldı.

EN DÜŞÜK NET MAAŞ 18.500 TL!

Kamu işçilerinin maaşlarında yüzde 45 zam uygulanırken en düşük kamu işçisi ücreti de 15.000 TL olarak belirlendi. Bu en düşük ücret seviyesinde maaş alan yaklaşık 360 bin işçi bulunuyor. En düşük ücretteki zam yüzde 107 olurken brüt ücret 21.750 TL’ye, net maaş ise 18.500 TL’ye çıktı. Yüzde 45 maaş zammı ilk 6 ay için yapılacak. İkinci 6 ay için yüzde 15 zam ve enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise yüzde 10 maaş zammı ve enflasyon farkı verilecek.

3.625 TL DENGE ÖDENEĞİ ALINACAK

Kamuda çalışan işçiler denge ödeneği olarak 3.625 TL alacaklar. Gece mesaisinin zammı da yüzde 8 olacak. Gece çalışan işçilerin maaşlarında ek bir yüzde 8 oranında artış yapılacak. Fazla çalışma ücretinde ise yüzde 70 oranında artış yapılması kararlaştırıldı.

SOSYAL HAKLAR YÜZDE 45 ZAMLANDI

Yüzdelik prim almayan işyerlerinde yüzde 4, yüzde 5, yüzde 6 risk primi uygulanacak. Bu primlerin aşağısı bu yüzdelere tamamlanacak. Diğer sosyal yardımlara yüzde 45 zam eklenecek. İşçiler de memurlar gibi toplu sözleşme ikramiyesi alabilecek. Doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımları, giyim yardımı, prim, tazminat, yemek gibi ödemeler de artacak. Sözleşmesi 1 Ocak 2023'te başlayan 4 aylık farkını alacak. İşe başlama tarihine göre farklar hesaba yatacak.

4 İKRAMİYE ÖDEMESİ YAPILACAK

Kamu işçisi olup sendika üyeliği bulunan işçilere yılda 4 defa ikramiye ödemesi yapılması da kararlaştırıldı. Bu kapsamda kamu işçileri Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ikramiye alacaklar. İkramiye tutarlarının ne kadar olacağı ise yapılacak olan hesaplamayla belirlenecek.