EYT en çok onlara yaradı! Maaşları 52 Bin TL oldu!

EYT yasası ile alakalı olarak TBMM’de yasal düzenlemeyi yapanlar arasında yer alan 150 milletvekilinin de emeklilik hakkı kazandıkları bildirildi. 70 milletvekili ise EYT’li olmayı kıl payı kaçırdılar.
EYT en çok onlara yaradı! Maaşları 52 Bin TL oldu!

EYT düzenlemesini yıllarca bekleyen sigortalılar Mart ayının başından itibaren emeklilik başvurularını yapıyorlar. Ancak EYT’nin fayda sağladığı kesimler arasında milletvekilleri de bulunuyor. Şu anda TBMM’de görev yapan ve yaşları 41 ile 53 arasında değişen 150 milletvekili EYT ile emekli olma hakkı elde ettiler. Bazı milletvekilleri işlemlerini yaparak EYT’den emekli olup maaşlarını almaya başladılar. 70 milletvekili ise sigorta başlangıç tarihi ile sigortalılık süresi şartlarına takıldıkları için emekli olma şansını kıl payı kaçırdılar.

52 BİN TL MAAŞ ALDILAR!

EYT’li milletvekilleri emekli oldukları için SGK’dan 52 Bin TL maaş almaya başladılar. Bu milletvekilleri aynı zamanda 74 Bin TL de milletvekili maaşı almaya devam ediyorlar. Nisan ayında toplam gelirleri 126 Bin TL oldu. Ayrıca yaş şartını bekleyen çok sayıda eski milletvekili de bu imkandan yararlandı.

17 YIL BEKLEMEKTEN KURTULDULAR

EYT ile emekli olan ve yaşları 41-43 arasında olan bazı milletvekilleri 17 yıllık avantaj elde ettiler. Yasal düzenleme yapılmasaydı bu milletvekilleri emekli olmak için 17 yıl daha bekleyeceklerdi. Mevzuata göre 2 yıl milletvekilliği yapan herkes emeklilik şartlarını yerine getirdiğinde milletvekili emeklisi olma imkanı elde ediyorlar. Bu aynı zamanda yüksek maaş ve bazı avantajlar anlamına geliyor.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olarak işe girmiş olan, 1970 ile 1980 yılları arasında doğan, 25 yıllık çalışma süresi ve 5 bin 975 gün (Bağ-Kurlu ve Emekli Sandığında 9 bin gün) prim ödeme gün sayısını dolduran tüm erkek milletvekilleri erken emekli olma hakkı elde etti. Aynı şekilde 1971-1982 yılları arasında doğan ve diğer şartları yerine getiren kadın milletvekillerine de EYT piyangosu vurdu. Dolayısıyla 2 yıl milletvekilliği yapmış ve halen 43-53 yaş arasında bulunan erkekler 60 yaşını, 41-52 yaş arasında olan kadınlar da 58 yaşını beklemeden maaş almaya başladı.

PARTİLERE GÖRE EYT'Lİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI!

EYT’li milletvekillerinin partilere göre dağılımı da belli oldu. Buna göre AK Parti’de 115, CHP’de 40, HDP’de 20, MHP’de 15 ve İYİ Parti’de 10 milletvekili EYT kapsamında bulunuyor. Bu milletvekillerinin bir kısmı henüz şartları karşılamadıkları için emekli olamadılar ama emeklilik şartlarını tamamladıklarında milletvekili emeklisi olacaklar.