Temmuz zammı hesaplaması! Asgari ücret için yeni rakam!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılması planlanan zam ile alakalı olarak yeni bir hesaplama yapıldı. Asgari ücret Temmuz ayında kaç TL olacak, yüzde kaç zam yapılacak?
Temmuz zammı hesaplaması! Asgari ücret için yeni rakam!

Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli çalışan maaşlarına zam beklentisi içerisine girdiler. Bu zammı hükümetten talep eden asgari ücretliler seçim öncesinde kendilerine bir müjde verilmesini beklemiştiler. Ancak bu müjde seçim sonrasına ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yaparak, "Asgari ücrete şimdi zam yok. Asgari ücret zammı temmuz ayında yapılacak." demişti. 

TEMMUZ ZAMMI HESAPLAMALARI BAŞLADI!

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına dair herhangi bir oran kamuoyuna yansımadı. Ancak Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan ara zam dikkate alınarak asgari ücretin kaç TL'ye yükselebileceğine dair tahminlere dayalı bir hesaplama yapılabiliyor. Bunun için de geçtiğimiz yılın bazı verilerine bakılması gerekiyor. Asgari ücrete bu yıl yapılacak ara zammın biraz daha düşük oranlı olması bekleniyor. 

Temmuz 2022'den itibaren geçerli olan asgari ücret ara zammı yüzde 30 olarak belirlenmişti. Bu zam o dönemin enflasyon koşullarından dolayı ortaya çıkmıştı. Temmuz ayında memur ve emekli maaşları yaklaşık olarak yüzde 42 oranında zamlanmış ve asgari ücrete de yüzde 30 zam yapılmıştı. 6 aylık enflasyon yüzde 42 olduğunda asgari ücret zammı enflasyon oranında olmamıştı. Bu yıl da yapılacak olan ara zam enflasyon oranında değil daha düşük bir oranda olacak. 

2023 yılının ilk 3 ayında yüzde 12,50 civarında bir enflasyon oluştu. Geçtiğimiz yılın verileri ile kıyaslandığında enflasyonun ateşinde hafif bir sönme bulunuyor. Emeklilerin ve memurların Temmuz zamlarının yüzde 20 ile 25 arasında olması bekleniyor. Henüz açıklanacak 3 aylık enflasyon daha var. Bu oranlar da açıklandığında fotoğraf netleşecek. Ancak memur ve emekliler yüzde 25 maaş zammı alırken asgari ücretlilere de yüzde 15 maaş zammı yapılması daha olası görülüyor. 

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücrete yüzde 15 oranında zam uygulandığında 1.275 TL tutarında bir artış meydana geliyor. Böylece zamlı asgari ücret 9.781 TL'ye yükselecek. Ocak ayında bir zam daha yapılacağı için bu tutarın 10.000 TL'ye tamamlanmasına pek ihtimal verilmiyor. Yine de işverenlerin tavrı bu zamda belirleyici olacak. Ayrıca seçim sonuçlarına göre asgari ücret zammında hesaplar tamamen değişebilir.