EYT'de 3600 günle emeklilik iddiası! 50 ve 55 yaş şartı düzenlemesi kulisi!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak ek bir gelişme olup olmayacağı merak ediliyor. Özellikle kısmi emeklilik konusunda yeni bir değerlendirme yapılması bekleniyor. Kısmi emeklilik düzenlemesi yapılırsa emeklilik yaşı kaça düşecek?
EYT'de 3600 günle emeklilik iddiası! 50 ve 55 yaş şartı düzenlemesi kulisi!

YT düzenlemesi yapıldığında vatandaşların talepleri tam anlamıyor karşılanmamıştı. Başta kısmi emeklilik olmak üzere bazı özel detaylar hakkında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu durum da çok sayıda sigortalının EYT kapsamına girmesine rağmen emeklilik hakkı elde edememesine neden oldu. Bu özel detaylardan birisi de kısmi emeklilik yaşı ile alakalıydı. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılabileceği kulislerde konuşulmaya devam ediliyor. 

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Kısmi emeklilik SGK mevzuatında en kolay emeklilik yollarından birisi olarak biliniyor. Normalde hangi sigorta kolunda emekli olunacaksa olunsun belirli bir yaştan sonra kısmi emeklilik hakkı veriliyor. Bu hak çalışsalar bile emekli olmayacak durumda olan primi eksik sigortalılara emeklilik yoluna açıyor. Ancak yıllar içerisinde kısmi emeklilik için aranan koşullar da değişti.

8 Eylül 1999 tarihinden önce 3600 prim günü toplayan SSK'lılar kadınlarda 50 yaşında, erkeklerde ise 55 yaşında emekli olabiliyordular. Ancak yapılan yasal düzenlemelerle bu koşul 2014 yılından sonra kademeli olarak ağırlaştırıldı. Bu tarihten sonra ve güncel olarak da kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında kısmi emeklilikten emekli olabiliyorlar. Prim şartı ise 2008 sonrası işe girenler için 4500 ve 5400 güne kadar yükseltildi. Kısmi emeklilik en çok primi eksik EYT'lileri etkiliyor. 

EYT'DE KISMİ EMEKLİLİK!

EYT'de kısmi emeklilikte bir değişiklik yapılmadığı için 3600 günle emekli olacakların kadınlarda 58 yaşını, erkeklerde 60 yaşını şart olarak karşılamaları gerekiyor. Eğer düzenleme yapılarak 1999 öncesine dönülmüş olsaydı EYT'liler 3600 gün şartı ile daha düşük yaşlarda emekli olabileceklerdi. Kadınlar 50 yaşında ve erkekler ise 55 yaşında kısmi emeklilikten emekli olma imkanı bulacaklardı. Şimdi bu imkan sağlanmadığı için EYT'lilerin prim gün sayılarını 5000 günün üzerine taşımaları gerekiyor. 

EK DÜZENLEME YAPILACAK MI?

EYT'de kısmi emeklilik ile alakalı olarak ek bir düzenleme yapılacağı dile getiriliyor. Ancak şu ana kadar konuya dair yapılan resmi bir açıklama bulunmuyor. Çalışma Bakanlığı'nın bayramdan sonra bu konuda bir açıklama yaparak iddiaları yanıtlaması ve düzenleme olup olmayacağını kesin bir dille açıklaması bekleniyor.