Yüzde 45 maaş zammı! 15 Bin TL taban maaş üzerine zam!

Kamu işçilerinin zam pazarlıkları devam ederken toplu iş sözleşmesinin 1 Mayıs’tan önce yapılması bekleniyor. İşçilerin ve işverenin maaş zammı istekleri ve önerileri kamuoyuna yansıdı. Kamu işçilerinin maaşlarına kadar zam yapılacak?
Yüzde 45 maaş zammı! 15 Bin TL taban maaş üzerine zam!

2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde pazarlıklar devam ediyor. Bu pazarlıklarla kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversiteler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin maaşlarına yapılacak olan zam belirlenecek.

KAMU İŞÇİLERİNİN ZAM PAZARLIĞI SÜRÜYOR!

Kamu işçilerini toplu iş sözleşmelerinde Türk-İş ve Hak-İş temsil ediyor. İşvereni ise Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyor. Taraflar arasında bir süredir görüşmeler yapılıyor ver bu görüşmelerde çoğu noktada ortak yerde mutabakat sağlandı. Ancak taban aylıklar ile maaş zammı konusunda taraflar şimdilik uzlaşamadı.

Kamu işçileri aylık brüt taban ücretin 15.000 TL’ye yükseltilmesini, ardından tüm ücretlere yüzde 15 refah payı verilmesini ve dola sonra da ilk 6 ay da yüzde 45 maaş zammı yapılmasını istiyorlar. Sendikalar bu taleplerden en küçük bir gevşeme göstermiyorlar.

Kamuyu yani işverenleri temsilen TÜHİS önce taban ücretin brüt 11.500 TL’ye yükseltilmesini ve ve ilk 6 ay için yüzde 30 maaş zammı yapılmasını önerdi. Bu teklif işçi temsilcileri tarafından reddedilince TÜHİS teklifini arttırdı. 12.000 TL brüt taban ücret ve yüzde 40 maaş zammı teklifi ile işveren işçileri ikna etmeye çalıştı. Ancak buna da ikna olmayan sendikalar şimdi hükümetten yeni bir teklif daha beklemeye başladılar.

Edinilen bilgilere göre hükümet kamu işçilerine yeni bir teklif yapmaya hazırlanıyor. Bu teklifin koşullarına göre kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nden önce imzalanacak.

İŞÇİLER YENİ TEKLİF BEKLİYOR!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay pazarlıklarda gelinen son noktayı açıklayarak, “TÜHİS’in ilk teklifinden sonra görüşmeler tıkandı ve devreye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin girdi. Sayın Bakan bayramdan önce hem bizimle yani Türk-İş ile hem de Hak-İş ile bir görüşme yaptı. Bu görüşmelerde hükümetin son teklifi olan 12.000 TL taban ücret ve yüzde 40 maaş zammını bize iletti. Biz bu teklifi kamu işçileri için oldukça yetersiz bulduk. Pazarlıklarda gelinen noktada biz günün koşullarının değerlendirildiği, işçilerin alım güçlerindeki kayıpları telafi edecek yeni bir teklif bekliyoruz.” dedi.