EYT'de 3600 ve 5400 günle kısmi emeklilik nasıl olacak?

EYT düzenlemesine dair merak edilen bir husus da kısmi emeklilik olacak. Kısmi emeklilik ile alakalı detaylar merak ediliyor. Hangi kişiler kısmi emeklilik imkanıyla emekli olabilecekler?
EYT'de 3600 ve 5400 günle kısmi emeklilik nasıl olacak?

EYT ile emeklilik yolu çok sayıda çalışan için açılırken kısmi emeklilik ile alakalı olarak detaylar merak ediliyor. Kısmi emeklilik yoluyla kimlerin hangi koşullarda emekli olabilecekleri araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada kısmi emeklilik ile alakalı olarak herhangi bir detay yer almadı. Ancak yaş şartının EYT'de kaldırıldığını bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. 

KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI DEĞİŞTİ Mİ?

EYT ile artık kısmi emeklilik koşullarının ne olacağı merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kısa bir süre önce yaptığı açıklamada kısmi emeklilik koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını ve bu vatandaşların 8 Eylül 1999 tarihinden önce hangi şartlarla emekli oluyorsalar aynı şartlarla emekli olmaya devam edeceklerini söylemişti. Dolayısıyla kısmi emeklilik için de uygulanan 58 ve 60 yaş sınırlaması da devre dışı kalmış oldu. 

3600 VE 5400 PRİM GÜNÜ İLE KISMİ EMEKLİLİK!

SGK sisteminde bulunan uygulamalardan olan kısmi emekliliğin bazı özel koşulları bulunuyor. Öncelikle SSK'lı sigortalıların 15 yıl sigortalılık süresi ile 3600 prim günü koşullarını tamamlamış olmaları gerekiyor. Bağkur'lu sigortalıların ise 5400 prim günü koşulunu tamamlamış olmaları şart olarak uygulanıyor. Bu şartları yerine getiren kadınlar 1999 öncesinde 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında kısmi emeklilik imkanı elde edebiliyordular. Şimdi bu bu kişilere de kısmi emeklilik yolu açılmış oldu. 

Erkekler 55 yaşında, kadınlar ise 50 yaşında kısmi emeklilik hakkı elde edebilecekler. Bu koşullarda kısmi emeklilik işlemi yapılabilmesi için EYT düzenlemesinin yasalaşıp uygulamaya girmesi gerekiyor. Ardından ise kısmi emeklilik yolu da açılmış olacak. 3600 ve 5400 prim günü ile belirli yaşlarda emekli olunabilecek.