EYT'de emekli olacaklar dikkat! Adım adım bu işlemleri yapmanız gerekecek!

EYT için kanun teklifi bugün TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Şubat ayı içerisinde hem bu kanun teklifi yasalaşacak hem de EYT’liler emeklilik başvurusu yapacaklar. EYT’lilerin emekli olabilmek için adım adım yapmaları gerekenler belli oldu.
EYT'de emekli olacaklar dikkat! Adım adım bu işlemleri yapmanız gerekecek!

Uzun yıllardır emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar bir mücadele veriyordular. Bugün bu mücadelenin sonuçları açısında tarihi bir gün olacak. AK Parti grubu bugün saat 11:00’da bir basın açıklaması yapacak ve EYT konun teklifini de TBMM Başkanlığına sunacaklar. Bu gelişme ile beraber EYT’de yasama süreci resmen başlamış olacak. EYT’li olan ve kanunda belirlenen şartları sağlayan vatandaşların emekli olabilmeleri için yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor. Uzmanlar adım adım bu işlemleri açıkladılar.

EYT İLE EMKELİ OLABİLECEK MİSİNİZ?

EYT’li olan vatandaşlar ilk yapacakları işlem kendi durumlarının sorgulanması olmalıdır. Bunun için 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişinin olması büyük bir önem taşıyor. Ayrıca prim koşulunun yerine getirilip getirilmediği de SGK’dan sorgulanmalıdır. SSK’da 500 prim günü, BAĞKUR’da kadınlarda 7200 ve erkeklerde 9000 prim günü aranıyor. Ayrıca erkeklerde 25 yıl ve kadınlarda da 20 yıl sigortalılık süresi şartı bulunuyor. Bu şartlar karşısında sigortalılar durumlarını SGK’dan sorgulayabilirler.

HANGİ SİGORTA KOLUNDAN EMEKLİ OLUNACAK?

Emeklilik şartları hangi sigorta kolundan emekli olunacaksa ona göre değişmektedir. Bunun için EYT’den emekli olacaklar öncelikle bunu öğrenmeliler. Bir kişi çalışma hayatı süresince hem SSK hem de BAĞKUR primi ödemiş olabilir. Bu kişinin hangi sigorta kolundan emekli olacağını son 2.520 gün belirliyor. Bu günler içerisinde hangi sigorta kolunun gün sayısı 1.261 ise o statüden emekli olunacaktır.

BORÇLANMA YAPILMALI!

EYT ile emekli olmayı planlayanların eksik primleri olabilir. Bu primler tamamlanmadan emeklilik kesinlikle verilmeyecektir. Eğer borçlanma hakkı varsa bu süreçte borçlanma işlemleri yapılarak emeklilikte prim şartı tamamlanabilir. Bunun için eksik prim gün sayısı belirlenip SGK’ya başvuru yapılması gerekiyor. Borçlanma hakkı olmayanların böyle bir seçenekleri yoktur. Onlar primlerini tamamlamak için çalışmaya devam edecekler.

ÇALIŞMAYAN EYT’LİLER SGK’YA BAŞVURACAK!

EYT’liler şu anda çalışmıyorlarsa emeklilik işlemleri için SGK’ya tahsis talebi yapmaları gerekecek. E-devlet üzerinden veya SGK müdürlüklerinden bu işlem yapılabilecek. Bu başvuru ile emeklilik işlemi yapılabilecek.

ÇALIŞAN EYT’LİLER ÖNCE SGK’DAN YAZI ALACAK

Çalışan EYT’lilerin emeklilik işlemleri için önce SGK’dan emeklilik koşullarını yerine getirdiğine dair bir yazı alması gerekecek. Bu yazıyı işverenine verecek olan EYT’li çalışan istifa ederek kıdem tazminatını talep edecek. Bu yazı olmadan istifa edilmesi halinde kıdem tazminatı yanabilir.

İŞTEN ÇIKIŞ KODUNA DİKKAT!

EYT’li çalışanların işten çıkışlarını verecek olan işverenlerin SGK’ya kod bildirmeleri gerekecek. Bu kod çalışanın neden işten çıktığını gösteriyor. EYT’liler için KOD-8 ile çıkış verilirse emeklilik nedeniyle işten çıktığı bildirilmiş olacak. Bu süreçle beraber EYT’li çalışan emeklilik başvurusunu yapabilecek.