EYT'de staj ve çıraklık gelişmesi! Açıklama yapıldı, gözler Çalışma Bakanlığına çevrildi!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasına rağmen bazı kesimlerin sorunlarının çözülmediği bildirildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bir açıklama yaparak EYT’de müjdeli haber beklediklerini söyledi.
EYT'de staj ve çıraklık gelişmesi! Açıklama yapıldı, gözler Çalışma Bakanlığına çevrildi!

EYT düzenlemesi Mart ayının başında yasalaştı ve koşulları sağlayanlar emekli olmak için başvurularını yapmaya başladılar. Yaklaşık 400 bin EYT’li emekli olarak ilk emekli maaşlarını da aldılar. Ancak yapılan düzenlemeye itirazlar devam ediyor. EYT yasası ile kapsam içerisine alınmayan konularda mağdur olduklarını iddia edenler hükümetten müjdeli haber beklemeye başladılar.

STAJ MAĞDURLARI İTİRAZI

Staj mağdurlarının olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Staj mağdurları bulunuyor. Bu kişilerin sağlık sigortaları yatırılıyor ama emeklilik sigortaları yatırılmıyor. Bu da EYT’den yararlanmalarına engel oluyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekmektedir. EYT kapsamının bu şekilde genişlemesi en doğru yol olacaktır.” dedi.

NORM BİRLİĞİ SAĞLANMALI

Çalışma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir diğer konu olan norm birliğine de değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “SGK, Bağkur’lu, SSK’lı ve Emekli Sandığı’na tabi tüm çalışanların sorunlarının çözülebileceği yerdir. Ancak norm birliği olmadığı için bu sorunlar çözülemiyor. SSK’lı çalışanlar 7200 prim günü ile emekli oluyorlar ama Bağkur’luların 9000 prim günü toplamaları gerekiyor. Norm birliği sağlanarak tüm çalışanların eşit şartlarda, eşit ücretlerle emekli olmaları sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

VEDAT BİLGİN KARŞI ÇIKIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yapılan EYT düzenlemesinin arkasındaki en önemli isimlerden birisiydi. Staj ve çıraklık mağduru vatandaşların sorunları Bakan Vedat Bilgin’e medya mensupları tarafından defalarca soruldu. Vedat Bilgin bu konuda kimsenin mağdur olmadığını açıklarken, “Staj mağduru şeklinde bir durum yok. Kavram olarak doğru değil bu tanımlama. Bu adamlar emeklilik primlerini yatırmamışlar. Emeklilik primlerini yatırmayanları nasıl emekli edeceksiniz? Staj bir eğitimdir. Eğer işveren staj için prim yatıracak olsa kimse staj yapacak yer bulamaz. Mağdur olduk diyenler kendi adlarına sigorta primi yatırması gereken ama yatırmayan kişiyi bize bildirsinler onları tespit edip primlerini yatırmalarını sağlayalım. Böyle bir durum yok. Emeklilik primi yatırmamış kimseyi emekli edemezsiniz.” demişti.