EYT'de yeni düzenleme kulisi! Hükümete yakın gazeteci açıkladı, kademeli primde değişiklik!

EYT düzenlemesinde kademeli prim sisteminin getirilmesi bazı vatandaşın emekli olmasını sağlayamamıştı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yerine Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT) oluşmuştu. Gazeteci Cem Küçük şimdi EYT ile alakalı olarak yeni bir düzenleme iddiasında bulundu.
EYT'de yeni düzenleme kulisi! Hükümete yakın gazeteci açıkladı, kademeli primde değişiklik!

Türkiye’de 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan vatandaşlar uzun bir süre yaşa takıldıkları için emekli olamamışlardı. Bunun çözümü ise Mart ayının başında yürürlüğe giren EYT yasası ile bulunmuş ve yaş şartı kaldırılmıştı. Yalnız yaş şartı kaldırılırken kademeli prim sistemi devreye sokuldu ve SSK’lıların 5000 prim günü ile emekli olmalarına dair imkan kademeye bağlanmıştı. EYT’li SSK’lılar işe giriş tarihlerine bağlı olarak 5000 prim günü ile 5975 prim günü toplayarak emekli olma hakkı elde ettiler. Tüm planlarını 5000 gün üzerine yapan EYT’liler için emekli olmak ise bir süre daha gecikmek zorunda kaldı.

EYT'DE YENİ DÜZENLEME!

EYT ile alakalı olarak hükümete yakın gazeteciler arasında yer aldığı bilinen Cem Küçük tarafından bir iddia ortaya atıldı. EYT düzenlemesi yapılırken kademeli prim sistemi uygulanacağı söylenmiş ve bu yasal düzenlemede de yer almıştı. Cem Küçük’ün iddiasına göre Ramazan Bayramı’na kadar EYT’de prim gün sayısında vazgeçileceği söylendi. Yani bu iddia doğru olursa tüm EYT’li SSK’lılar 5000 prim günü ile emekli olabilecekler. Bu şekilde prim doldurmayı bekleyen yaklaşık 1 milyon kişi emeklilik hakkı elde edecek.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Cem Küçük, “BAĞ-KUR ve SGK'yı eşitleme, 5000 prim gün yıllara dağıtıldı, bununla ilgili belki birleştirme... Ben bunların bayram bitene kadar bu vaatlerin ardı arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu son söylediklerim duyumdur.” dedi.

EYT ile alakalı olarak yeni bir uygulamaya geçilebilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yasama faaliyetlerinin merkezi olan TBMM seçimler nedeniyle seçimlerden sonra toplanmak için tatile girdi. TBMM açıldığında ise yeni dönemde komisyonların oluşması gibi süreçler olacağından en erken 2,5 ay içerisinde kanuni düzenleme yapılabilir duruma gelinecek. EYT’de yeni bir düzenlemenin bu yolla yapılması mümkün gözükmese de Cumhurbaşkanı Kararı ile bu uygulamaya geçilip geçilemeyeceği tartışılıyor.

EYT’DE KADEMELİ PRİM ŞARTI KALKIYOR MU?

EYT’de kademeli prim şartı ile alakalı olarak henüz resmi yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak bu konuda çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in net tutumu biliniyor. Buna karşık kademeli prim sisteminin kalkması durumunda emekli olma hakkı kazananların sayısında artış meydana gelecek ve bu kişiler de emeklilik başvurusu yapmaya başlayacaklar.