EYT'li olamayanlara EYT'li olma fırsatı! Bunu yapanlar yasa çıkar çıkmaz emekli olacaklar!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak borçlanma meselesi açıklığa kavuştu. Borçlanma ile sigortalıların sigorta başlangıçları geriye götürülebilecek. Ancak bunun bazı koşulları olacak.
EYT'li olamayanlara EYT'li olma fırsatı! Bunu yapanlar yasa çıkar çıkmaz emekli olacaklar!

Emeklilikte yaşa takılanlar için Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye dair bazı detaylar kamuoyuna yansıyor. Ancak bu düzenlemeye dair kamuoyuna aktarılan bazı bilgiler zaman zaman yanlış anlaşılmalara neden olup çok farklı aksettirilebiliyor. Bunun en net örneği geçtiğimiz günlerde yaşandı. 

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde EYT'ye dair açıklama yaparken borçlanmaların sigorta başlangıçlarını geriye götüremeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu doğru olmayan dar açıklama kamuoyunda adeta infiale neden oldu. SGK mevzuatına da aykırı olan bu açıklamanın sadece genel bir açıklama olduğu ise kısa bir süre içerisinde ortaya çıktı. 

BORÇLANMA İLE SİGORTA BAŞLLANGICI DEĞİŞİR Mİ?

SGK mevzuatında sigortalılara bazı haklar verilmektedir. Bu hakların sigortalılardan alınabilmesi için yasal değişiklik yapılması gerekiyor. Hatta bu yapılan yasal değişikliklerden birisi nedeniyle 20 yıldan fazla bir süredir EYT sorunu ortaya çıktı. Borçlanmalarda sigorta başlangıçlarının değişebilmesi de böyle bir haktır. Ancak her borçlanma ile bu imkan sigortalılara verilmiyor. Bunun uygulamada çok net bir ayrımı bulunuyor. Borçlanılacak süre sigorta başlangıç tarihinden önceyse sigorta başlangıcı geriye götürülebiliyor. Borçlanılacak süre sigorta başlangıcından sonra ise bunun herhangi bir etkisi olmuyor, sadece prim gün sayısı artıyor. 

Örnek verilecek olursa sigorta başlangıcı yapılmadan askere giden ve askerlik görevi bittikten sonra gelip işe girerek sigorta girişleri yapılan çalışanlar askerlik borçlanması yaptıklarında borçlandıkları gün sayısı kadar sigorta başlangıçları geriye gidiyor. Ancak eğer sigorta girişi yapıldıktan sonra askere gidilmişse ve askerlik borçlanması yapılırsa o zaman askerlik borçlanması sigorta başlangıcını tek gün bile etkilemiyor. Doğum borçlanmasında da bu esaslar uygulanıyor. 

STAJ VE ÇIRAKLIK KAPSAM DIŞI!

EYT düzenlemesinde staj ve çıraklık ile alakalı talepler karşılık bulmadı. Çok sayıda vatandaşın 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde staj ve çıraklık süreleri bulunuyor. Bu süreler sigorta başlangıcı olarak kabul edilse o kişiler için de EYT imkanlarından yararlanma imkanı doğacaktı. Ancak o süreler için özel bir imkan getirilmedi. Staj ve çıraklıkta emeklilik primi yatırılmadığı için yasal olarak o süreler emeklilikten sayılamıyor. Bir düzenleme yapılması umut ediliyordu ama Çalışma Bakanlığı tarafından  böyle bir düzenleme yapılmayacağı Bakan Vedat Bilgin tarafından açıklandı.